Geplaatst op: 10-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

7 miljoen euro voor 38 kunstpodia

7 miljoen euro voor 38 kunstpodia
7 miljoen euro toegekend.
Het Mondriaan Fonds kent tijdens zijn jaarlijkse aanvraagronde bijna 7 miljoen euro toe aan het programma van 38 kunstpodia, variërend van kleine kunstinitiatieven tot organisaties met een uitgebreid activiteitenprogramma. De bijdrage is bedoeld voor een serie activiteiten gericht op presentatie, experiment, opinie en debat. De kunstpodia, van Willemstad op Curaçao tot Groningen, krijgen de bijdrage voor een inspirerend programma van één tot maximaal vier jaar. Het gaat om vaste bijdragen van 25.000 tot 275.000 euro op jaarbasis.

De Bijdrage Programma’s Kunstpodia kent vier categorieën – Start, Basis, Pro en Breed – en geeft instellingen de mogelijkheid tot groei en ontwikkeling. Elke categorie heeft eigen criteria, waarbij budget, periode en ook de vereisten toenemen.
 
Hieronder per categorie de kunstpodia die een bijdrage krijgen:

Kunstpodium Start – kleine kunstinitiatieven en collectieven met een programma van experimentele presentaties en activiteiten. Bijdrage: 25.000 euro voor één kalenderjaar

Gezien het beperkte budget heeft de commissie 27 positief beoordeelde aanvragen moeten prioriteren op basis van de gestelde criteria. De volgende twintig initiatieven kregen een toekenning:
Atelier WG (Amsterdam), Bureau Postjesweg (Amsterdam), Destination Unknown (Weert), distant.gallery (Amsterdam), Grafisch Atelier Den Bosch, Greylight Projects (Heerlen), Het Resort (Groningen), Ja Ja Ja Nee Nee Nee (Amsterdam), Make Eindhoven, Marwan (Amsterdam), Modca Beirut (Zutphen), Omstand (Arnhem), Radical Reversibility (Amsterdam), San Serriffe (Amsterdam), Shimmer (Rotterdam), Stichting Bartalk (Den Haag), Stichting Sarmad (Rotterdam), Tankstation (Enschede), Video Power (Maastricht), We Sell Reality (Rotterdam)
 
Kunstpodium Basis – kleine professionele organisaties die minimaal twee jaar een jaarprogramma hebben van presentaties en activiteiten voor hedendaagse beeldende kunst. Bijdrage: 110.000 euro per jaar, voor twee kalenderjaren
Twintig aanvragen zijn positief beoordeeld. Na prioritering kregen de volgende twaalf organisaties een toekenning:
A Tale of a Tub (Rotterdam), Ateliers ’89 (Aruba), Fotodok (Utrecht), Hotel Maria Kapel (Hoorn), Kunstenlab (Deventer), Kunstvereniging Diepenheim, Lustwarande (Tilburg), Melkweg Expo (Amsterdam), Page Not Found (Den Haag), Sign (Groningen), VHDG (Leeuwarden), W139 (Amsterdam)
 
Kunstpodium Pro – professionele organisaties van lokaal tot (inter)nationaal niveau. Bijdrage: 175.000 euro per jaar, voor drie kalenderjaren
De volgende vijf organisaties kregen een positief advies: De Oude Kerk (Amsterdam), Instituto Buena Bista (Willemstad), M.A.M.A. (Rotterdam), Stichting Sonsbeek (Arnhem), West (Den Haag)

Kunstpodium Breed – volwaardig professionele organisaties van lokaal tot internationaal niveau. Bijdrage 275.000 euro per jaar, voor vier kalenderjaren
De volgende organisatie kreeg een positief advies: De Appel (Amsterdam)

Onmisbaar voor een gezond eco-systeem in de kunst

Dit jaar vroegen 110 kunstpodia voor in totaal 17.900.000 miljoen euro aan. Omdat het beschikbare budget beperkt is, heeft de adviescommissie niet alle aanvragen kunnen honoreren. Alleen programma’s die op de meest aansprekende manier vorm en inhoud geven aan relevante ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse beeldende kunst werden gehonoreerd. Het fonds ondersteunt een landelijk gespreid aantal kunstpodia, met programma’s die zich van elkaar onderscheiden.
Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: podia, subsidie, kunst

CELTH





||| Nieuws |||

06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...