Evenementenbranche vraagt overheid om aanpassingen binnen nieuw steunpakket
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay
Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers zegt: "Wij hebben de verantwoordelijke ministers afgelopen week een brief gestuurd met daarin een duidelijke uitleg waarin de, overigens zeer gewaardeerde steunmaatregelen, tekort schieten voor de evenementenbranche.” De onderdelen waarin de branche aanpassingen noodzakelijk ziet zijn:
- In de NOW III regeling zitten verkapte boetes; organisaties die meer dan 10% snijden in personeelskosten worden beboet terwijl bij NOWII juist werd opgeroepen om als bedrijf eigen verantwoordelijkheid te nemen. Oproep: Pas de boeteregeling aan volgens een aan de overheid voorgestelde berekening.
- Het maximum bedrag binnen de TVL vaste lasten regeling is weliswaar hoger dan nu, maar voor de grotere MKB bedrijven, die de ruggengraat zijn van onze sector, is het bij lange na niet voldoende. Zij dreigen hiermee alsnog om te vallen. Oproep: Pas het maximum bedrag aan of hanteer geen maximum.
- TOZO regeling freelancers; de nieuwe vermogenstoets zorgt voor ondernemers voor oneerlijkheid en onredelijkheid. Een freelancer moet eerst zijn benodigde reserves en pensioen aanspreken voordat er aanspraak op steun gedaan kan worden. Oproep: De vermogenstoets zou, als hij al geldt, op een veel hoger bedrag gesteld moeten worden of categorieën als pensioenspaarpotten (bijv. FOR), overwaarde uit huis e.d. uit moeten sluiten.
- Er is geen eenduidige SBI-code voor evenementen. Daardoor is het voor een aantal bedrijven niet mogelijk om TVL te ontvangen terwijl zij wel grotendeels werken in de evenementensector en daardoor een groot verlies aan omzet hebben. Daarnaast zijn er bedrijven die op 15 maart niet de goede SBI-codes hadden, doch die na 15 maart, na controle door de Kamer van Koophandel, wel de goede code ontvangen hebben, maar nu toch niets ontvangen in verband met een onjuiste SBI-code op 15 maart.
De evenementenbranche is blij in goed contact te zijn met de overheid. Uiteraard staan een routekaart en een stip op de horizon terug naar ‘normaal’ nog altijd hoog op de agenda in de sector. Jansen zegt: "Het allerliefste bieden we al onze evenementen weer een volwaardig podium. Wij, als branche, willen laten zien dat we op een verantwoorde manier live evenementen kunnen organiseren. Je ziet in het buitenland al wel initiatieven ontstaan vanuit de overheid, zo zijn in Frankrijk al concerten met 5.000 bezoekers mogelijk zonder beperkingen terwijl in Nederland vast wordt gehouden aan de anderhalve meter. De evenementensector vertegenwoordigt een groot economisch belang in ons land: 7,4 miljard omzet en 100.000 banen.
Uiteraard staat gezondheid voorop, maar er is ook een enorme behoefte aan geluk, verbinding en vertier in onze maatschappij.”
Zeker nu versoepelingen voorlopig niet zijn toegestaan, is financiële steun een must voor de branche. Jansen voegt toe: "Waar soms een misverstand over ontstaat, is dat de eerder toegekende 482 miljoen subsidie voor de culture sector, overigens enorm belangrijk, los staat van de niet gesubsidieerde evenementenbranche.
Zeker nu versoepelingen voorlopig niet zijn toegestaan, is financiële steun een must voor de branche. Jansen voegt toe: "Waar soms een misverstand over ontstaat, is dat de eerder toegekende 482 miljoen subsidie voor de culture sector, overigens enorm belangrijk, los staat van de niet gesubsidieerde evenementenbranche.
Topics:Evenementen
Trefwoorden: evenementen, corona, crisis