Geplaatst op: 16-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau

Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie? Dyflexis, ontwikkelaar van software en hardware voor personeelsplanning en urenregistratie van ruim 3.000 bedrijven zocht het uit. Zij namen vijf zogenaamde non-deskbranches onder de loep: productie & warehousing, recreatie, retail & e-commerce, zorg & welzijn en horeca. 

Het algemene beeld is dat het totaal aantal gewerkte uren. Tussen week 8 (de week voor de eerste besmetting) en week 12 (de eerste volle week van de intelligente lockdown) is het totaal aantal uren met 30% gedaald. In week 15 komt het aantal uren tot een dieptepunt. Dit is de week waarin er in Nederland het minste aantal uren werd gedraaid. Hierna gaat het aantal uren echter weer klimmen. In week 27, de laatste ‘gewone’ werkweek voor de zomervakantie, is er zelfs een stijging waarneembaar van 6% vergeleken met week 8. Daarna gaat het aantal uren weer omlaag vanwege de start van de zomervakanties.

Recreatiebranche: herstel maar nog niet op niveau

De recreatiebranche is hard geraakt door de coronacrisis. Na de eerste besmetting in week 9 zakt hetaantal uren snel. Tussen week 8 en week 12 is het aantal uren zelfs met 64% gedaald. Het aantal uren komt vervolgens tot een dieptepunt in week 15, maar klimt daarna wel weer op. Het aantal uren is vlak voor de zomervakantie nog niet op het niveau van voor de crisis: tussen week 8 en week 27 is het aantal uren alsnog met -4% gedaald.



Horeca: hardst geraakte branche

De horeca is van alle onderzochte branches het hardst geraakt. Direct na week 9 keldert het aantal gewerkte uren fors. Tussen week 8 en week 12 is het aantal uren met 68% gedaald, de sterkste daling van alle branches. In week 12, waarin ook de horeca dicht ging, wordt het laag-ste aantal uren van dit jaar gedraaid. De branche heeft zich wat uren betreft ook nog niet hersteld. Het totaal aantal uren is vlak voor de zomervakantie nog niet terug op het niveau van voor de crisis: tussen week 8 en week 27 is er nog een daling van 18%.


Link: https://www.dyflexis.com/wp-content/uploads/2019/04/Gewerkte-uren-in-Nederland-Onderzoeksrapport-Dyflexis.pdf
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, arbeidsmarkt, werknemers

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
23/12/24
Hoe kom je aan het geld om te investeren in je bedrijf
Ondernemen doe je om geld te verdienen, maar om goed te kunnen ondernemen, heb je ook geld nodig. De...
23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.