Geplaatst op: 30-09-2020

Naturalis bestaat 200 jaar

Naturalis bestaat 200 jaar
Willem Alexander opende 200 jaar Naturalis. Foto: Naturalis
Het 200-jarig jubileum van Naturalis werd gistermiddag officieel geopend. Dit gebeurde door Koning Willem-Alexander met de onthulling van een van de 25 absolute topstukken uit de collectie, de uitgestorven Kaapse leeuw. Vanaf woensdag 30 september zijn de topstukken, normaal zelden of nooit getoond, voor 200 dagen te zien in het museum in Leiden.

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat koning Willem I het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie oprichtte. Wat ooit begon als zijn persoonlijke verzameling, groeide in 2 eeuwen uit tot een collectie van 42 miljoen objecten. Daarmee is het één van de grootste en meest toonaangevende collecties ter wereld. Een verzameling die de basis vormt voor onderzoek aan biodiversiteit en waar prachtige verhalen mee te vertellen zijn over de natuur van toen, nu en de toekomst.

Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis: "Onze collectie vormt het fundament van ons instituut. In 200 jaar zorgvuldig opgebouwd en de basis voor ons onderzoek. Onderzoek naar biodiversiteit is belangrijker dan ooit. Voor de toekomst van onze kinderen en onze planeet. Door onze kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan, zorgen we voor het beheer en behoud van de biodiversiteit."

Gala  van de Biodiversiteit

Tijdens het Gala van de Biodiversiteit, georganiseerd in samenwerking met New Scientist, werpen sprekers als astronaut André Kuipers, prof. Koos Biesmeijer (directeur wetenschap van Naturalis) en Kirsten Schuijt (directeur van WWF-NL) vanuit hun eigen onderzoeksgebied hun licht op de stand van de biodiversiteit.

Jubileumtentoonstelling met topstukken en BN'ers

De tentoonstelling toont 25 topstukken uit de collectie van Naturalis. Zeldzame objecten, uiterst kwetsbaar, uitgestorven en bron van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Normaliter opgeslagen in de collectietoren, maar speciaal voor dit jubileum tijdelijk getoond aan het publiek. Een deel van deze objecten is extra uitgelicht. Topfotograaf Raymond Rutting portretteerde bijzondere Nederlanders met hun favoriete topstuk. Deze portretten maken onderdeel uit van de tentoonstelling. Korte video's, gemaakt tijdens de fotoshoots, geven verdieping op de relatie van de bijzondere Nederlander met de natuur en zijn of haar interesse voor dit object.

Publicaties

Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum zijn 2 speciale publicaties uitgebracht. Voor het boek ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’ kozen ruim 70 experts van Naturalis zorgvuldig 200 sleutelstukken uit de collectie van meer dan 42 miljoen objecten. Het is een ode aan de indrukwekkende rijkscollectie van Naturalis, en de verhalen die het met zich meedraagt: van walvisskelet tot het allerkleinste mosmijtje. Het boek is samengesteld onder redactie van collectiespecialisten erfgoed bij Naturalis Tiny Monquil en Eulàlia Gassó Miracle.

Voor het boek ‘Wie wat bewaart’ diepten biologen en meestervertellers Freek Vonk en Menno Schilthuizen de rijke geschiedenis uit van natuurhistorisch museum en onderzoekscentrum Naturalis Biodiversity Center. Ze nemen de lezer mee door de geschiedenis van de natuurwetenschap: van de allereerste insectenverzameling van een driejarige prins tot de precieze kunst van natuurkundig illustreren en overzeese verzamelexpedities.

Bijdragen

Zowel de tentoonstelling Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis als het gelijknamige boek zijn tot stand gekomen met bijdragen van de BankGiro Loterij en het Mondriaanfonds.

Trefwoorden: Naturalis, museum, jubileum, attractie, educatie

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.