Geplaatst op: 08-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Enorme omzetverliezen in evenementenbranche blijven, heel klein lichtpuntje gloort

Enorme omzetverliezen in evenementenbranche blijven, heel klein lichtpuntje gloort
Photo by Felix Mooneeram on Unsplash
De omzetverliezen in de evenementenbranche blijven met dik boven de 70% dramatisch. Heel klein lichtpuntje is dat het kabinet een plan van de evenementen- en cultuurbranche om toch evenementen te organiseren ter beoordeling heeft doorgestuurd aan het RIVM. 

In het derde kwartaal heeft de evenementenbranche met een omzetdaling van 77% moeten incasseren. Dat is een hele lichte verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal toen de omzetdaling nog op 84% stond. Voor het vierde kwartaal wordt een omzetdaling van 79% verwacht. 

Dat blijkt uit een peiling onder leden van het Eventplatform in september 2020. De uitkomsten hebben betrekking op de hele keten van ondernemers in de zakelijke evenementenbranche en zijn voorzien van een uitsplitsing op organisatoren, locaties en toeleveranciers. De keten van toeleveranciers is divers, enkele groepen zijn vanwege hun omvang gespecificeerd in de uitkomsten.

Kabinet stuurt plan van branche naar RIVM

Heel klein positief puntje is dat het plan dat de cultuur- en evenementenbranche heeft opgesteld om weer veilig en verantwoord evenementen te organiseren door het Nederlandse kabinet ter beoordeling aan het RIVM is doorgestuurd. Dat hebben de betrokken bewindslieden in een overleg met de branche toegezegd. 

"Onze leden waren klaar voor een heel mooi event jaar en hadden daarvoor hun teams op volle sterkte. Schakelen ten gevolge van deze crisis was onafwendbaar. Het is ongelooflijk verdrietig om te zien hoeveel goede mensen in korte tijd hun baan hebben verloren. Talent gaat verloren voor onze branche, dat baart me grote zorgen voor straks”, aldus Maarten Schram, directeur van de Independent Dutch Event Association (IDEA), namens het Eventplatform.

4,2 miljard aan omzet verloren

De verwachte omzet in 2020 voor de zakelijke evenementenbranche bedroeg € 5,2 miljard. Met een omzetverlies van 80% vanaf maart is dat omgerekend bijna 4,2 miljard aan omzetverlies. Iets meer dan 1 miljard aan omzet, inclusief de maanden januari en februari, resteert voor ondernemers in de branche.

Ondernemers in de branche zijn blij met de hardbenodigde verlenging van de steunmaatregelen. Vanaf 1 oktober maakt gemiddeld 84,4% van de ondernemers gebruik van 1 of meer steunmaatregelen. Helaas betekent dit niet dat voor ondernemers die geen gebruik meer maken van steun, dat de steun niet nodig is. Slechts 4% van de respondenten geeft aan geen steun meer nodig te hebben, de andere bijna 12% voldoet niet aan de voorwaarde

17.000 ZZP'ers zonder werk en 16.000 banen verloren

De crisis heeft grote gevolgen voor het personeel. De evenementenbranche biedt normaliter werkgelegenheid voor circa 71.000 mensen, gemiddeld 26% daarvan zijn freelancers. Circa 4% van hen heeft in de periode maart tot en met september werkzaamheden uitgevoerd. De uitkomsten van deze peiling laten zien dat ruim 17.000 ZZP’ers zonder werk zitten en ruim 16.000 werknemers hun baan kwijt zijn.

Van alle ondernemers ziet maar een kwart de toekomst positief tegemoet. Meer dan de helft heeft  geen vertrouwen in de toekomst en de rest is onzeker. Organisatoren zijn het meest positief gestemd, Locaties zijn zeer somber gestemd. Datzelfde geldt voor standbouwbedrijven; geen van de respondenten is positief, 38% is onzeker en bijna 62% ziet het somber in.

Over het Eventplatform
Het Eventplatform is het overkoepelend overlegplatform van branche- en vakorganisaties in de zakelijke evenementenbranche, CLC-VECTA, Dutch Venue Association, IDEA, Genootschap voor Eventmanagers, G14, MPI, NVBO, ONCE, Platform Cultuur Locaties en Verhurend Nederland.
Link: https://www.eventplatform.nl/Eventplaform/media/eventplatform/Rapportage-Eventplatform-peiling-coronacrisis-september-2020.pdf
Trefwoorden: evenementen, cultuur, corona, omzet, werkgelegenheid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.