Geplaatst op: 08-10-2020
Auteur: Marc Gerlings

Beleid versterken cultuur en erfgoed Groningen gepresenteerd

Tijd van corona heeft extra dosis cultuur, erfgoed en muziek nodig

Beleid versterken cultuur en erfgoed Groningen gepresenteerd
Cultuur krijgt ruime ondersteuning in Groningen.
De gemeente in de provincie Groningen trekken hier ruim 11 miljoen per jaar voor uit. Dat is te lezen in de cultuurnota’s die op 6 oktober zijn vastgesteld. De nota’s volgenop de kadernota cultuur. Wethouder Cultuur Paul de Rook: ”We hebben het proces voor de nieuwe cultuurnota ondanks de coronacrisis doorgezet, net als de provincie en het Rijk. Hiermee willen we duidelijkheid voor de langere termijn bieden aan de instellingen. Juist in een mondiale crisis als deze dragen kunst en cultuur bij aan de samenleving. Onze ambities en die van de instellingen zijn juist nu van belang als stip op de horizon.”

De gemeente zet de komende jaren in op kunst en cultuur voor iedereen. Door het inzetten  van cultuurcoaches en projecten als De Wijk de Wereld dringt kunst en cultuur door tot in de wijken en dorpen. Daarnaast is er oog voor de inwoners met een kleine beurs: samen met de gesubsidieerde instellingen worden financiële drempels verder weggenomen.
 

Openbare ruimte beter inzetten voor cultuur

Ook wordt de openbare ruimte waar iedereen zich in beweegt nog beter ingezet als podium of tentoonstellingsruimte. Zo struikel je letterlijk over de kunst op straat. Er komen nieuwe kunstprojecten in de publieke ruimte en festivals en voorstellingen in de buitenlucht worden ondersteund. Zo is kunst en cultuur daadwerkelijk voor iedereen.

De provincie vindt het belangrijk een bruisend en vernieuwend cultuuraanbod in Stad en Ommeland te stimuleren. Groningen heeft veel te bieden aan kunst, cultuur en evenementen, met daarnaast een enorme historische rijkdom. Om cultuur en vrijetijdseconomie meer te verbinden krijgen meer evenementen een structurele subsidie.

Streekmusea en borgen krijgen extra subsidie

Voor de provincie is het versterken van de erfgoedsector belangrijk. Een aantal borgen en streekmusea krijgen daarom een hogere subsidie, ten opzichte van het advies van de Kunstraad. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheid van een dienstencentrum ('Shared Service Centre') om zo vakkennis en menskracht makkelijker en goedkoper beschikbaar te maken.

Gedeputeerde Cultuur Mirjam Wulfse: "Daarbij vinden we het belangrijk dat cultuur beschikbaar is voor álle mensen, of je nu midden in de stad woont of in een dorp in de ommelanden. Een stevige erfgoedsector en verbinding met vrijetijdseconomie vinden we bijvoorbeeld erg belangrijk. Daar zien we kansen. We willen ook mogelijkheden bieden voor de cultuursector om incidentele subsidie aan te vragen voor nieuwe, verrijkende en verbindende initiatieven. Daar maken we de komende tijd meer werk van. Dat is goed voor Groningen."
 

klassieke muziek sector: de gemeente continueert

subsidie aan Haydn Jeugd Strijkorkest en het Peter de Grote Festival. Zo blijft ook talentontwikkeling binnen de klassieke muziek geborgd. De provincie kiest voor ondersteuning voor de breedte van deze sector met een nog uit te werken nieuwe incidentele subsidieregeling voor vernieuwingen in de klassieke muziek. 

Kijk voor meer informatie op cultuurnotagroningen.nl.
Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: beleid, cultuur, erfgoed, muziek, Groningen, vrije tijd, recreatie

CELTH





||| Nieuws |||

06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...