Geplaatst op: 08-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Themajaren op een andere leest

Startschot voor Ode aan het Landschap

Themajaren op een andere leest
NBTC heeft vandaag samen met zeven partners in het Limburg Museum in Venlo het startschot gegeven voor het themajaar ‘Ode aan het Landschap’. Een heel jaar lang staan de landschappen van de Achterhoek, Flevoland, Friesland, Limburg en Noord-Holland, samen met de Hollandse Waterlinies en de Nationale Parken in de schijnwerpers. 

Maatschappelijke doelen voorop

Ode aan het Landschap is het eerste themajaar nieuwe stijl. Lag bij eerdere themajaren de nadruk vooral op het aantrekken van (buitenlands) bezoek en spreiding van toeristen, nu staan naast spreiding de maatschappelijke doelen voorop. Voor 2021 is dat meer kennis, aandacht en waardering voor het Nederlandse landschap. 

Volgens projectleider Angelique Vermeulen van NBTC is het Nederlandse landschap uniek in de wereld doordat het door mensen is vormgegeven en enorm divers is: "Als je door Nederland reist, ben je elke 15 minuten in een compleet ander landschap. Tijdens het themajaar willen we het verhaal van het Nederlandse landschap vertellen. Een verhaal met een verleden, een heden en een toekomst omdat we het landschap blijven ontwikkelen.” Volgens Vermeulen verbindt en inspireert het Nederlands landschap: "We nodigen iedereen uit om het landschap en de bijzondere projecten van onze partners te bezoeken. Die projecten zijn de poorten naar het landschap.” Het Nederlandse landschap zit boordevol interactie, tussen land en water en tussen mens en natuur. 

Achterhoek en Flevoland

Opvallend in de vele projecten die in de regio worden ontwikkeld, is de verbinding tussen natuur en cultuur die wordt verkend. Zo laat de Achterhoek street-art-kunstenaars op grote agrarische objecten kunst aanbrengen en werken aan de IJssel 26 kunstenaars aan objecten die in het landschap te zien zijn. In Flevoland staat landschapskunst centraal en organiseert Schokland een cultureel festival met veel poëzie. 



Limburg en Friesland

In Limburg speelt de Maas een hoofdrol. De rivier heeft niet alleen het Limburgse landschap gevormd maar ook de Limburgers. De tentoonstelling Machtige Maas in het Limburg Museum laat vier gezichten van deze rivier zien: muze, monster, moordenaar en moeder. In maart 2021 gaan ze in Limburg een grote Maas-clean up organiseren om al het plastic uit de rivier te halen. In Friesland staat het water- en waddenlandschap centraal met speciale aandacht voor het nachtlandschap. Zo kun je in Friesland nachtvaren in de het Nationaal Park. Ook een opera op de Waddendijk staat op het programma.



Nationale Parken, Noord-Holland en Hollandse Waterlinie

De Nationale Parken organiseren samen in Kasteel Groeneveld de tentoonstelling Meesterwerk Nederlands Landschap waar fotografen hun blik op het landschap delen. In Noord-Holland is een belangrijke rol voor kunstenaar Ruud van de Wint die in een duinlandschap met schilderingen, beelden en bouwsels een totaalkunstwerk heeft gemaakt. De waterschappen van de Hollandse Waterlinie slaan in de nacht van 10-11 september de handen ineen en laten met vertellers en lichtprojecties zien dat de waterlinies ook nu nog een functie hebben.   


Trefwoorden: natuur, cultuur, nationale parken, themajaren

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.