Geplaatst op: 14-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen en Marc Gerlings
NRIT

Vrijetijdssector keihard geraakt door nieuwe maatregelen

Vrijetijdssector keihard geraakt door nieuwe maatregelen
Afbeelding van Karolina Grabowska via Pixabay
De nieuwe maatregelen om het coronavirus terug te dringen raakt de vrijetijdssector keihard. Door een algehele sluiting van cafes en restaurants is de horeca weer het hardst geraakt. Maar ook evenementen en de culturele sector moesten een bittere pil slikken. Een overzicht van de maatregelen en de reacties van de branches.

Doel van het kabinet is het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken. Dat is zuur voor de getroffen sectoren die zich  de afgelopen periode juist enorm hebben ingespannen voor een veilig bezoek. Met als gevolg heel weinig besmettingen die tot een bezoek te herleiden waren. De maatregelen gelden per 14 oktober 22:00 en gaan een maand duren. Over twee weken neemt het kabinet nieuwe beslissingen. Dan kunnen de maatregelen ook nog worden verzwaard.

Evenementen verboden 

De maatregelen die het kabinet neemt omvatten onder andere een maximale groepsgrootte van 30 personen in binnenruimtes, uitzonderingen zijn op enkele grondwettelijk vastgelegde activiteiten niet meer mogelijk. Verder worden alle evenementen verboden. Beurzen en congressen, bioscopen en theaters mogen open blijven maar wel met maximaal 30 personen per ruimte. Doorstroomlocaties zoals attractieparken, musea en monumenten mogen open blijven. Het bezoek moet op basis van een reservering per tijdvak. De veiligheidsregio's bepalen per doorstroomlocatie het maximaal aantal personen per tijdvak.

Museumvereniging past protocol aan

De Museumverenging is blij dat de musea open mogen blijven en het kabinet het belang van de culturele sector erkent. "We zijn het kabinet dan ook dankbaar voor de extra steun aan cultuur, zowel qua middelen als qua mogelijkheden die worden geboden binnen het coronabeleid.” De vereniging heeft haar voorbeeldprotocol aangepast aan de hand van de nieuwe maatregelen. Die betreffen de maximale groepsgrootte van 4 personen als die niet uit een huishouden bestaan. Verder wordt het dragen van mondkapjes voor bezoekers vanaf 13 jaar verplicht. In de musea gaat verder de horeca ook dicht. De oude maatregel dat vooraf moet worden gereserveerd blijft. 

Geen blije gezichten bij theaters, poppodia en theatermakers

Bij de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties komen de maatregelen hard aan. Het is de verwachting dat veel zalen zullen sluiten omdat een openstelling voor 30 personen niet om te doen is. Er wordt een financiële compensatie van de overheid verwacht. 

De vrije theatermakers verenigd in de VVTP stellen dat ze geen marges meer hebben om deze nieuwe tegenslag op te vangen. Er is begrip voor de maatregelen maar met 30 man publiek worden voorstellingen volstrekt onrendabel. Het is volgens voorzitter Boris van der Ham in het AD enorm frustrerend dat een veilig systeem voor theaterbezoek met nul besmettingen niet meer mogelijk is. 

Berend Schans van de Vereniging  Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) vreest voor de toekomst van veel zalen aangezien de financiële reserves de afgelopen maanden wel zijn verdampt. Ook voor de nieuwe maatregelen waren de zalen al niet rendabel en met 30 man publiek al helemaal niet. 

Sport aan banden

Ook de sport voor volwassenen wordt aan banden gelegd. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. 

Verstandig dat we kunnen blijven sporten

"Jammer dat het de Nederlandse samenleving niet is gelukt om de lage cijfers van het begin van de zomer vast te houden”, reageert algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF. "Helaas heeft het kabinet daarom stevige maatregelen moeten nemen.” NOC*NSF vindt het verstandig dat we kunnen blijven sporten: "Het is verstandig dat de sport wel open blijft, zodat de sportdeelname hopelijk niet al te veel zal dalen. En dat is dan weer goed voor de algemene volksgezondheid en voor de juist nu zo noodzakelijke weerbaarheid van iedereen.” Dielessen legt tegelijkertijd wel een eerste rekening bij het kabinet omdat verenigingen en bonden veel inkomsten missen: "De hoop dat in de laatste maanden van 2020 iets goed gemaakt zou kunnen worden lijkt met de opleving van het coronavirus helaas vervlogen. Het is van het grootste belang dat de sportsector voor de komende maanden en voor 2021 en daarna kan rekenen op steun van de overheid bij het opvangen van de te verwachten financiële gevolgen.”

Reis zo min mogelijk

Voor de vakantiemarkt zijn wel aanwijzingen maar minder verplichtend. Het kabinet adviseert om zo min mogelijk te reizen, zoveel mogelijk op het vakantieadres te blijven, het aantal uitstapjes te beperken en drukte te vermijden. Overigens was van de 19.119 reizigers die zich in de teststraat op Schiphol hebben laten testen slechts 1,7% positief.

Eet- en drinkgelegenheden dicht

Alle eet- en drinkgelegenheden moeten dicht maar mogen wel laten afhalen en bezorgen. Er zijn drie uitzonderingen, hotels mogen gasten eten en drinken serveren, ook in uitvaartcentra en bij luchthavens voorbij de security check mag dat. Locaties die een gecombineerde functie hebben moeten het horecadeel sluiten. Het is verder niet toegestaan  om tussen 20:00 en 07:00 alcohol of soft drugs te kopen of te bezorgen. Deze mogen in de openbaren ruimte tussen die tijden ook niet worden genuttigd, ook het bezit daarvan is buiten niet toegestaan. 

Het kabinet heeft de horeca op de korrel omdat vooral jongeren tussen de 20 en 24 jaar besmet raken. Zij lopen die besmetting in settings als horeca en werksituatie op. Daarmee komen infecties huishoudens binnen. Ook het feit dat horecamedewerkers van alle beroepen het hoogste positieve testresultaat (13,6%) hebben, heeft in het besluit meegespeeld. Daarnaast zijn clusters van besmettingen in de horeca relatief groot, 14,9 besmettingen per cluster. Wat ook niet heeft geholpen is dat enkele horecagelegenheden niet wilden meewerken aan het bron- en contactonderzoek van de GGD's, de  contactgegevens van bezoekers niet altijd worden genoteerd en soms besmette werknemers niet worden geweerd van de werkvloer.  Saillant detail is overigens dat het OMT heeft geadviseerd te onderzoeken of pure restaurants onder strenge restricties open kunnen blijven. Met gezondheidscheck, registratie en placering, maximaal 4 personen per tafel en maximaal 1 placering per tafel per avond.

Reactie horeca voor nu en op de routekaart
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "De horeca wordt keihard geraakt en ik maak me dan ook grote zorgen over het toekomstige horecalandschap; deze sluiting is voor veel horecaondernemers écht de genadeklap. We hebben een plan voor slimme maatregelen ingediend bij het kabinet, waarbij we hadden kunnen wegblijven van een horecasluiting maar dit heeft niet mogen baten. Er ligt nu een routekaart van het kabinet, maar deze is nog wel té generiek. Dat kan echt slimmer in overleg met branches, zonder dat dit ten koste gaat van de volksgezondheid. Het gaat namelijk niet alleen om opschalen van maatregelen maar ook om het weer afschalen van maatregelen. Dat maakt de voorbereidingen en het maken van kosten voorspelbaar. Vanmiddag hebben wij met het kabinet de afspraak gemaakt om deze week nog met ons aan tafel te gaan. In de eerste plaats om de steunmaatregelen te verbeteren, maar ook om gezamenlijk te kijken naar wat er binnen aanvaardbare gezondheidsrisico’s op zeer korte termijn wel kan, zonder hiermee onnodig schade toe te brengen aan de economie en de maatschappij.”

Horeca wil invloed op routekaart

Afgelopen week startte de lobby van KHN om te laten zien dat horecabedrijven ook een deel van de oplossing kunnen zijn. Het OMT denkt daar voorlopig anders over. Daarin wordt gekeken naar de routekaart op de lange termijn voor Nederland.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN), MKB-Nederland en VNO-NCW presenteerden afgelopen week een plan in bij het Ministerie van Economische zaken. Dat plan stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, waarbij er kritisch wordt gekeken naar functies/activiteiten per type bedrijf. Hierbij is een coronamaatregelentool - waarbij horecaondernemers hun activiteit invullen, wat resulteert in specifieke maatregelen voor zijn individuele bedrijf - een wenselijke en zeer welkome oplossing. De maatregelen kunnen ‘mee ademen’ met de huidige situatie in het land zoals die nu met de routekaart is gepresenteerd. Op die manier kunnen er gerichte en efficiënte maatregelen per bedrijf worden genomen en hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn. "Minister Wiebes was enthousiast, staatssecretaris Mona Keijzer ook”, zegt Willemsen, "maar laten we nu ook doorpakken om deze intelligente maatregelen een goede plek te geven in de routekaart.”

Extra zuur voor de horeca is de reactie van de Nederlandse Vereniging Banken. Horecabedrijven konden in de eerste fase van de epidemie heel makkelijk een betaalpauze van kredieten verkrijgen. Nu gaan banken elke aanvraag individueel beoordelen. Volgens de banken heeft niemand er belang bij op schulden te laten oplopen als er geen toekomstperspectief is.
Trefwoorden: cultuur, evenementen, horeca, sport, reisbranche, vakanties, toerisme, corona, crisis

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Zorgen over toekomst evenementen
Zowel gemeenten als evenementenorganisatoren maken zich grote zorgen over de toekomst van evenementen in Nederland. Uit recent onderzoek van bureau Respons blijkt dat de druk op de sector toeneemt.
23/12/24
Pride Amsterdam kiest voor Love in 2025
Voor Pride 2025 in Amsterdam staat het thema LOVE centraal, niet alleen als symbool van romantiek, maar ook als fundament voor verbinding, begrip en solidariteit. Liefde boeit, bindt, steunt en overwint.
20/12/24
De Brabantse Winter keert terug met meer glitter en glamour
De Brabanthallen transformeren zich opnieuw tot een winterse wonderland. De tweede editie van De Brabantse Winter belooft nóg groter en spectaculairder te worden dan voorheen. Ruim 80.000 bezoekers worden er verwacht.
16/12/24
HECkathon: studenten De Rooi Pannen aan de slag met vraagstukken Bredase bedrijven
Volgende week donderdag 19 december staat er een prachtig evenement op de planning voor onze Bredase studenten Toerisme, Leisure & Marketing, samen met een aantal prominente Bredase bedrijven en organisaties.
13/12/24
Minder diversiteit ondanks meer optredens op festivals
Het Nederlandse festivalseizoen van 2024 liet een opvallende verschuiving zien in de muziekprogrammering. Dancemuziek domineerde de podia, terwijl rockmuziek terrein verloor. Dit blijkt uit het rapport 'Festivalprogrammering in Nederland 2024', samengesteld door Martijn Mulder.
06/12/24
Kerststad Valkenburg viert internationale erkenning
Kerststad Valkenburg is uitgeroepen tot de 7e beste kerstmarkt van Europa door European Best Christmas Markets. Bovendien is Valkenburg wederom bekroond als Beste Kerstmarkt van Nederland en heeft het voor het tweede jaar op rij de award voor Beste Kerstparade van Europa gewonnen. Als kers op de taart staat Valkenburg weer in de prestigieuze CNN-lijst van 'European towns and cities that look like Christmas'.
04/12/24
Nieuwe voorzitter en ambassadeur voor Varend Corso
Varend Corso Westland krijgt een nieuwe voorzitter. Irma Smits neemt de voorzittershamer over van Ro...

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.