Helft werknemers reisbranche raakt baan kwijt
Afbeelding van Thanks for your Like • donations welcome via Pixabay
Ineenstorting reisbranche
De reissector is één van de zwaarst getroffen sectoren als gevolg van de coronacrisis. Reizen is sinds maart zeer beperkt of helemaal niet mogelijk. Door grote reorganisaties en het niet verlengen van tijdelijke- en seizoenscontracten, is inmiddels al van zo’n 20% reisprofessionals afscheid genomen.
"Dat is ongekend”, stelt Esther Gathier, manager van Reiswerk. "Ook de vooruitzichten zijn ronduit slecht. Zonder sectorspecifieke maatregelen dreigt ruim 45% van alle reisprofessionals hun baan kwijt te raken. Dit is rampzalig voor de sector, de economie én de reiziger. Jarenlang opgebouwde kennis gaat verloren als er geen hulp komt om deze periode te overbruggen. Er is perspectief, want zodra het weer kan, wil de consument niets liever dan weer reizen, unieke reiservaringen opdoen en lekker op vakantie gaan. Wij blijven dan ook geloven in de pracht van reizen, maar hebben nu wel een buffer nodig.”
Loes Dreschler, vakbond CNV, ziet de toekomst voor de reisbranche ook somber in. Zij laat weten dat CNV wekelijks meldingen binnen krijgt van een voorgenomen reorganisatie of van een faillissement. Dreschler: "Als het kabinet de reisbranche niet meeneemt in de extra steunmaatregelen, worden werknemers zo met een enkeltje de WW in geholpen.”
ANVR wil overheidssteun
Groot probleem is dat de reisbranche al maanden vrijwel stil ligt. ANVR is in gesprek met het kabinet voor een voucherbank waar reisbedrijven voor uitgegeven vouchers financiering kunnen krijgen. Gisterenavond toonde ANVR-voorman Frank Oostdam zich bij Op1 niet heel erg optimistisch over reizen in de nabije toekomst. Hij verwacht dat, als er een vaccin is, het nog wel tot de zomer van 2021 duurt voordat reizen weer op gang komen. "De reisbranche is al acht maanden dicht, er is nu een klein kattenluikje dat we naar de Canarische Eilanden en Curacao kunnen, maar dat dreigt nu ook dicht te gaan. Dat betekent dat we een ongelofelijke schade aan het leiden zijn.” Volgens Oostdam heeft de reisbranche nu echt steun van de overheid nodig. "Wat dan steekt is dat de horeca nu wordt geholpen, en ik gun het ze van harte, maar zij hebben een fantastische zomer gedraaid en wij hebben 90% omzetschade. Wij hebben 100 duizenden mensen annuleringskosten moeten betalen op basis van advies van de overheid en willen nu ook wel eens beter bij de vis. We zijn in goed overleg met de overheid maar het moet niet langer duren.”
Geen vacatures meer
Voor het eerst in de geschiedenis zijn er nagenoeg geen vacatures meer in de reisbranche. Het aantal beschikbare vacatures is, vergeleken met het begin van 2020, met maar liefs 97 procent gedaald. Dit heeft acute gevolgen voor studenten van verschillende MBO- en HBO-opleidingen voor Toerisme. Reiswerk signaleert grote onzekerheden: "Studenten die in hun afstudeerjaar zijn, zitten in zak en as. Zij vragen zich oprecht af: Kan ik straks wel een baan vinden? Moet ik een andere opleiding gaan doen? En wat komt er nu terecht van al mijn dromen?”, aldus Gathier.
Topics:Reis & vervoer
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, corona, crisis