Veluwse recreatieondernemers aan de slag met het versterken van de biodiversiteit
Afbeelding van Joop van der Schaaf via Pixabay
De kwaliteit van de Veluwse natuur staat onder druk. Zo’n 40% van de planten en dieren in Gelderland staan op de Rode lijst van bedreigde soorten. Stikstof heeft daarbij juist op de kwetsbare Veluwse zandgronden een negatieve invloed. Een groep ondernemers met vakantieparken en campings op de Veluwe gaat aan de slag om zelf bij te dragen aan het versterken van de biodiversiteit in het gebied. Op donderdag 29 oktober zijn zij gestart met de cursus Vitale Vakantieparken, natuurlijk. De cursus is één van de initiatieven waarmee het programma Vitale Vakantieparken bijdraagt aan een duurzamere Veluwe.
Nul-meting voor elk park
De praktijkcursus - door de Corona maatregelen enigszins in vorm aangepast - maakt ondernemers en medewerkers bewust van het belang en de kansen die de natuur op hun park biedt. De deelnemers leren de natuurwaarde van hun terrein te verhogen en leren hoe ze dit zichtbaar en beleefbaar kunnen maken voor hun bezoekers. Per park is een nul-meting uitgevoerd om inzicht te krijgen in verbetermogelijkheden. Tijdens zes dagdelen krijgen deelnemers een training waarin ze leren én zelf aan de slag gaan. Na afloop ontvangen de cursisten een strippenkaart waarmee ze concrete maatregelen kunnen uitvoeren op hun park. IVN Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland, met medewerking van Natuurmonumenten, zorgen voor de inhoud van de cursus.
Waarom deelnemen?
"Op onze bijzondere plek willen we niet alleen zorgen voor een heerlijke locatie voor onze gasten om van te genieten, maar net zo belangrijk, ook zorgen voor al het andere dat hier leeft. Hoe meer wij leren, des te beter kunnen we alle natuurbelangen beschermen en ontwikkelen. Als wij ons beheer, wat we toch altijd al moeten doen, anders kunnen uitvoeren voor een betere omgeving, dan is dat ‘makelijke winst’ voor de natuur ”, aldus Annemieke Baumann, eigenaar van Camping de Bankenburg in Heerde.
René Zweers, eigenaar van Camping de Wildhoeve in Emst: "Eén van onze belangrijkste USP’s is onze mooie natuurlijke ligging, dat moeten de gasten dan natuurlijk in hoge mate op het terrein ervaren!”
En daarmee raken deze cursisten precies de kern van wat het programma Vitale Vakantieparken met deze cursus beoogt. De praktijkcursus reikt ondernemers concrete handvatten aan om zelf de handen uit de mouwen te steken. Door recreatieondernemers te informeren en realistische verbetermogelijkheden te laten zien, hoopt het programma hen te inspireren en tot actie aan te zetten.
Divers en hoogwaardig aanbod
De cursus ‘Vitale Vakantieparken, natuurlijk’ wordt georganiseerd door het programma Vitale Vakantieparken in samenwerking met Veluwe op 1. In het programma Vitale Vakantieparken slaan elf Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland de handen in één om samen met recreatieondernemers en anderen te werken aan een divers en hoogwaardig aanbod van vakantieparken op de Veluwe. Duurzaamheid is een belangrijk thema. Onder de vlag ‘472 kansen voor een duurzamere Veluwe’ wordt aan diverse samenhangende projecten gewerkt om de duurzaamheid op en rond de bijna 500 Veluwse vakantieparken te versterken. Deze eerste ronde van de cursus betreft een pilot met zes vakantieparken en campings uit de gemeenten Epe en Heerde. Insteek is de cursus bij succes een vervolg te geven.
Topics:Natuur, Verblijfsrecreatie
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, natuur