Geplaatst op: 18-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Afhaalhoreca in dierentuinen en pretparken weer open

Afhaalhoreca in dierentuinen en pretparken weer open
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
De persconferentie en de later gepubliceerde onderliggende stukken leveren voor de vrijetijdssector een wisselend beeld op. Er zijn winnaars maar ook verliezers. 

Opvallend is dat het kabinet het advies van het OMT negeert dat vindt dat de regels van 13 oktober en de verscherping daarvan na twee weken, waardoor dierentuinen, pretparken, bioscopen, theaters, musea en zwembaden moesten sluiten, aan te passen. "Op dit moment is de daling van het aantal besmettingen en de R-waarde nog onvoldoende om al over te gaan tot een afschaling", schrijft het OMT. "Het risico op een snelle heropleving bij een nog forse bulk aan geïnfecteerde personen (aantal besmettelijken is nog steeds naar schatting boven de 100.000 personen) is simpelweg te groot." 

Dierentuinen en pretparken

De meeste winst boekten dierentuinen en pretparken die niet alleen vanaf 19 november weer open kunnen maar ook de afhaalhoreca weer mogen openstellen. De consumpties mogen niet bij de de afhaallocatie worden genuttigd.

Bioscopen, theaters, musea en zwembaden

Ook voor bioscopen, musea, theaters en zwembaden was er goed nieuws want ook zij mogen vanaf donderdag weer open. Wel op basis van reservering, een beperkte capaciteit en met de geldende maatregelen zoals afstand houden. In musea moet bovendien een mondkapje worden gedragen. In bioscopen, musea, theaters en zwembaden blijft ook de afhaalhoreca gesloten.

Horeca
Slecht nieuws is er voor de horeca die zeker tot half december dicht moet blijven. Misschien komt er op 8 december een klein lichtpuntje als het kabinet met een nieuwe persconferentie komt en er voor de kerstperiode meer mogelijk is. KHN reageert, zoals verwacht teleurgesteld. In een reactie op de persconferentie roept de brancheorganisatie het kabinet dan ook dringend op om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over wanneer de horeca, of delen van de horeca, weer open kan.  Ook moet er een solide aanvullend steunpakket voor de horeca komen. Ondernemers teren volgens KHN al maanden op hun reserves. Dat er niet al veel meer faillissementen zijn geweest tot nu toe heeft te maken met het feit dat schuldeisers hun schuld nog niet volledig op eisen en dat ondernemers zelf ca. 3,5 - 4 miljard aan eigen spaargeld en eigen vermogen in hun bedrijf hebben gestoken. "Het kan niet zo zijn dat je de horeca voor 100% sluit en bijvoorbeeld maar de helft van de vasten lasten vergoed. Naast een verplichte sluiting, hoort dan ook een vergoeding van 100% te staan", stelt KHN.

Reisbranche

Voor de reisbranche is er zeker geen licht aan het eind van de tunnel omdat het kabinet tot half januari reizen naar het buitenland ontraad. Het kabinet schrijft letterlijk: "Maak geen reizen naar het buitenland en boek niet tot half januari, tenzij het noodzakelijk is.”  Vakanties en familiebezoeken zijn volgens het kabinet geen noodzakelijke reizen en op vakantie gaan naar een tweede huis in het buitenland vormt een risico. Het OMT gaat nog een stapje verder en schrijft dat vakanties in het buitenland een bron van introducties zijn: "Het is belangrijk aandacht te hebben voor de risico’s van reizen, en de consequenties van introducties van het virus in Nederland." Het OMT stelde in een eerder advies al dat het verstandig is inkomende reizigers om een negatieve PCR-testuitslag te vragen. Ook ANVR is een voorstander van het testen van reizigers.

Binnenlands toerisme

Vakanties in eigen land worden niet ontraden maar wel wordt geadviseerd buiten het vakantieseizoen te gaan en geen grote toeristische trekpleisters te bezoeken: "Denk eens aan een andere regio of stad.” Voor inkomend reisverkeer blijven de grenzen open maar is er wel een dringend advies om niet naar Nederland te reizen tenzij het strikt noodzakelijk is. 


Link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/openbaar-en-dagelijks-leven
Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, horeca, cafés, restaurants, cultuur, musea, theaters, bisocopen, reisbranche, reisbedrijven, vakanties

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.