Geplaatst op: 23-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Multatuli Studentenprijs voortrekkershutten zonder drempels

Multatuli Studentenprijs voortrekkershutten zonder drempels
BUas-studente Nienke Steenbergen heeft met haar scriptie ‘Trekkershutten zonder drempels de Multatuli Studentenprijs 2020 gewonnen. 

De prijs wordt uitgereikt door de Multatuli-lezing, een van de grote, klassieke lezingen in Nederland. Sinds 1996 wordt de lezing beurtelings in Breda en Leuven gehouden. Stichting Multatuli Lezing Nederland wil met de lezingen het gedachtegoed van Multatuli in stand houden: strijden tegen onrecht en machtsongelijkheid, opkomen voor de machtelozen en rechten van vrouwen en minderheden. 

Stichting De Groene Koepel is actief betrokken om uitvoering te geven aan het uitgangspunt van het VN Verdrag Handicap, om de positie van personen met een handicap te verbeteren. Dat geldt ook voor het wegnemen van beperkingen die personen met een handicap ervaren wanneer zij gebruik willen maken van het reguliere toeristische aanbod. Een van voorzieningen waar toegankelijkheid en aanbod voor gehandicapten verbeterd zouden kunnen worden zijn de zogeheten trekkershutten.

Maatschappelijk relevante vraag gedegen onderzocht

Het onderzoek van Nienke Steenbergen is volgens de jury een grondige, methodologisch goed opgezette en uitgevoerde studie, waarbij verschillende onderzoeksmethoden de conclusies en aanbevelingen versterken. Het is een perfect voorbeeld van een scriptie die een maatschappelijk relevante vraag aanpakt waarbij het accent ligt op thema’s als maatschappelijk ondernemen, duurzaamheid en voorkomen van sociale uitsluiting.

De scriptie past ook goed in het gedachtengoed van Multatuli: in Nederland zijn er volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau meer dan 1 miljoen mensen die te maken hebben een matige of ernstige mobiliteitsbeperking, van wie 250.000 rolstoelafhankelijk zijn.Terecht stelt Nienke dat ook deze doelgroep net als iedereen volledig zou moeten kunnen deelnemen aan maatschappij. Dat betekent dat zij geen beperkingen mogen ondervinden als het gaat om wonen, werken, consumeren, recreëren en nog veel meer.

De scriptie is een goed voorbeeld van hoe theorie met praktische haalbaarheid  kan worden gecombineerd. De concrete aanbevelingen waarmee de studie eindigt zijn een stimulans voor de opdrachtgever, de Stichting De Groene Koepel, om de toegankelijkheid van de voorzieningen voor mensen met een mobiliteitsbeperking ook daadwerkelijk te realiseren.

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding is voor de interactieve installatie van beeld, tekst en geluid van Fenna de Jong van Avans: Conter Fleurette. Deze presentatie wordt omschreven als een interactieve installatie waarbij de bezoeker uitgedaagd wordt de eigen gevoelens om te zetten om kreten, woorden, uitspraken, die samen een nieuwe taal vormen. Onderwerp, keuze en manier van aanpak is prachtig in lijn met elkaar waardoor het zeer indringend overkomt. Het gaat vooral om interpersoonlijke relaties, niet om instituten of governance. Fenna neemt je mee op avontuur, wat vooral een zoektocht blijkt te zijn en je laat nadenken over indringende thema’s die voor ons allemaal van waarde zijn.

Probleem voor de jury was dat Fenna als gevolg van de coronaperikelen haar installatie niet heeft kunnen voltooien. Dat maakt het lastig om tot een afgewogen eindoordeel te komen. Wat de jury nu gezien heeft is echter zo veelbelovend en inspirerend, dat besloten is om dit jaar niet te volstaan met de uitreiking van de Studentenprijs maar ook een apart certificaat uit te reiken met een eervolle vermelding. Fenna komt dit met recht toe. Dit is hopelijk ook een inspiratie om met het project verder te gaan en te voltooien.
Trefwoorden: duurzaam toerisme, verblijfsrecreatie, trekkershutten, inclusiviteit

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.