Start van virtuele tijdreis naar Leiden in 1620
Rondkijken in Leiden en zien hoe de Pilgrims hier tussen 1609 en 1620 woonden, kan nu via het platform www.canals5d.nl. Erfgoed Leiden en Omstreken en Stichting Verborgen Stad bouwden de afgelopen tijd aan een virtuele tijdreis naar 1620. Naast de prachtige beelden, krijg je via Canals5D.nl ook volop informatie over de geschiedenis van de stad.
‘Nieuwe’ locaties
De vier toegevoegde reconstructies zijn locaties waar de Pilgrims woonden, werkten of langs reisden: van Leiden naar Delfshaven.
De beelden zijn gebaseerd op informatie uit de straten-en grachtenboeken, kaarten uit de zeventiende eeuw, belastingboeken en bouwhistorisch onderzoek. Op basis van deze historische bronnen is het verdwenen erfgoed tot in detail nagebouwd. In een enkel geval zijn onderdelen vrij geïnterpreteerd.
Kloksteeg 17
Het pand uit de zeventiende eeuw werd bewoond door Pilgrim Thomas Brewer. Hij vertrok niet naar Amerika, maar was met William Brewster, de eigenaar van een uitgeverij die in Engeland verboden boeken drukte.Onze Lieve Vrouwekerk
Deze kerk is in de 19e eeuw afgebroken. De Vrouwekerk werd eind 16e eeuw toegewezen aan de grote groep Waalse migranten. Enkele Pilgrims trouwden met Walen. Een groep Leidse Walen behoorde waarschijnlijk ook tot de eerste bewoners van Nieuw Amsterdam.
Faliede Bagijnkerk bij het Rapenburg
Deze kerk werd in de zeventiende eeuw door de Universiteit gebruikt als universiteitsbibliotheek en schermschool voor studenten. De Pilgrims hielden hier het laatste jaar dat zij in Leiden waren hun bijeenkomsten.Breestraat
Op de reconstructie van de Breestraat zijn zowel het stadhuis (plaats van de schepenhuwelijken) als het huis van stadssecretaris Jan van Hout (betrokken bij de beslissing Pilgrims toestemming te geven zich in Leiden te vestigen) te zien. De Breestraat was ook de plek waar de Arminiaanse schans stond, het fort dat in 1617 rond het stadhuis gebouwd werd vanwege religieuze en politieke rellen.Zicht op Leiden
Toen de Pilgrims in 1620 Leiden verlieten, voeren zij met beurtschepen – via de Vliet – richting Delfshaven.De reconstructie vanaf de locatie Lammenschans is het laatste beeld dat zij van Leiden zagen; de landerijen rondom Leiden met in de verte het steeds kleiner wordende Leiden.
Trefwoorden: Virtuele tijdreis, tijdreis