Geplaatst op: 03-12-2020
Auteur: Redactie
NRIT Media

Studio Ossidiana mag drijvend kunstpaviljoen bouwen in Almere

Studio Ossidiana mag drijvend kunstpaviljoen bouwen in Almere

Begin dit jaar vroegen gemeente Almere en provincie Flevoland vijf aanstormende architectenbureaus een schetsontwerp te maken voor een kunstpaviljoen, als voorloper van een later te ontwikkelen, nieuw kunstmuseum. De jury koos unaniem voor het poëtische ontwerp van Studio Ossidiana, dat architectuur, kunst en natuur laat samensmelten en bezoekers zowel binnen als buiten een prikkelende belevenis biedt. Het paviljoen opent met de start van Floriade Expo in april 2022, en zal minstens vijf jaar functioneren als dependance en proeftuin voor het nieuwe museum.

 

De stad Almere heeft de ambitie om de komende jaren uit te groeien tot vijfde stad van Nederland. Behalve woningen, moeten er ook nieuwe voorzieningen komen om de aantrekkingskracht van de stad te vergroten. Vanuit het programma Almere 2.0 werken Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere samen om dit te realiseren. Een nieuw kunstmuseum staat hoog op de prioriteitenlijst. In plaats van er meteen een op te tuigen, is ervoor gekozen eerst te experimenteren met een prototype: een tijdelijk kunstpaviljoen, waar de komende jaren allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, en volop ruimte is om nieuwe ideeën te ontwikkelen en testen. Vijf opkomende bureaus die op het snijvlak van architectuur en beeldende kunst werken, werden uitgenodigd een voorstel te doen voor het ontwerp. Een deskundige selectiecommissie boog zich over deze schetsontwerpen en koos unaniem voor het even conceptuele als toegankelijke ontwerp van Studio Ossidiana. Een ontwerp dat alle zintuigen prikkelt en een goede representatie is van de omvangrijke collectie Land Art in Flevoland. 

 

Het ontwerp: The Port, The Stage en The Observatory

Studio Ossidiana liet zich inspireren door de zee die de provincie Flevoland ooit was en het meer waarop het paviljoen komt te liggen, het Weerwater. Ze bouwden hun ontwerp op uit drie cirkels: The Port, The Stage en The Observatory. The Port is een ringvormige promenade op het water, waar bezoekers kunnen wandelen en verblijven, en dat buitenprogrammering mogelijk maakt. The Stage is een drijvend platform dat dienst kan doen als terras, maar bij flinke wind zal afdrijven als een eiland. Net als The Port is het gemaakt uit een door Studio Ossidiana zelf ontwikkeld terrazzo, dat met schelpen, mosselen, klei en houtskool de bodem van Flevoland weerspiegelt. Op het derde cirkelvormige platform staat The Observatory, de tentoonstellingshal met twee tentoonstellingsruimten. Deze biedt een dromerige blik van buiten naar binnen, en andersom. Doordat de cilindervormige gevel gemaakt is van lichtgewicht polycarbonaat, filtert en reflecteert deze de tinten van het water en de omringende vegetatie. Door zorgvuldig gekozen openingen in de gevel, vormen ook de silhouetten van bezoekers binnen een kunstzinnig schouwspel. 

 

Nieuw kunstmuseum

Het kunstpaviljoen wordt gezien als voorloper of dependance van een nog te ontwikkelen kunstmuseum, dat over vijf tot tien jaar een plek moet hebben in Almere. Dit museum staat onder leiding van kwartiermaker Denise de Boer, en gaat zich richten op toegankelijke, aansprekende kunst, met een nadruk op grootschalige multimediale kunst en landschapskunst. Uitgangspunt vormt het eigenzinnige profiel van Almere en Flevoland waarin pionieren, ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan. 

 

Samenwerking met Floriade 2022

Het paviljoen komt in het hart te liggen van wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Na de Floriade zal deze plek ontwikkeld worden tot de innovatieve, duurzame woonwijk Hortus, met het kunstpaviljoen als belangrijke trekpleister. 

Link: https://almere20.nl/

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.