Geen versoepelingen voor horeca, wel testevenementen
Er komen voorlopig geen versoepelingen voor de horeca. Daarvoor is het aantal besmettingen en ic-opnames nog te hoog. Wel komen er vanaf half januari gecontroleerde experimenten met publiek bij sportwedstrijden, theatervoorstellingen, popconcerten, festivals en zakelijke congressen. Doel is om te onderzoeken hoe we dergelijke evenementen zo veilig mogelijk kunnen inrichten zodra daar weer ruimte voor is. Volgens minister-president Rutte zijn experimenten in de horeca niet nodig omdat daar in de zomer al voldoende ervaring mee is opgedaan.
Testevenementen half januari van start
Het kabinet geeft -los van het epidemologisch beeld- toestemming voor praktijktesten rond evenementen. Dit vanwege de lange doorlooptijd voor de organisatie van evenementen. Om te onderzoeken op welke manier culturele, zakelijke en sportevenementen weer veilig en verantwoord georganiseerd kunnen worden heeft de sector een onderzoeksplan ingediend dat een maatschappelijk en economisch perspectief biedt voor 2021. Dit programma is mede opgezet met wetenschappers en kennisinstellingen, de Topsectoren Creatieve Industrie en Life, Sciences & Health en CLICKNL.
Om te komen tot bruikbare data zijn in het plan diverse sets van activiteiten voorzien, zoals lab-opstellingen en enkele praktijktesten. Met deze data kan een basis gecreëerd worden waarop het kabinet en de gemeenten besluitvorming kunnen voorbereiden en protocollen aangepast kunnen worden. De praktijktesten zijn onderverdeeld in vier types, gebaseerd op dynamiek en op basislocatie (binnen- of buitenruimten). Het betreft hier bijvoorbeeld een theatervoorstelling, een popconcert, een buitenconcert of voetbalwedstrijd en als laatste een festival als Lowlands. In totaal zullen er acht praktijktesten worden uitgevoerd.
Inzichten uit deze Fieldlabs kunnen helpen om de evenementensector op veilige en verantwoorde wijze weer op te starten, maar dit betekent niet dat er meteen op grootschalig vlak van alles mogelijk wordt. Het kabinet houdt ook de deur open voor het grootschalig testen van bezoekers van evenementen, als die weer zijn toegestaan. Dit wordt ook in de Fieldlabs onderzocht.
Geen perspectief voor de horeca
Ook de komende maand kan de horeca niet op versoepelingen rekenen. Naast een update van de huidige stand van zaken, kondigden premier Rutte en minister De Jonge vanavond aan dat er – gezien het stijgende aantal besmettingen – geen ruimte is voor versoepelingen rondom de feestdagen. Wel werd benadrukt dat de naleving van de huidige regels beter moet. Opnieuw blijft enige vorm van perspectief voor de horeca uit.
KHN vindt het onbegrijpelijk en slecht verteerbaar dat dat de horeca nog steeds gesloten wordt gehouden, terwijl andere plaatsen waar veel besmettingen plaatsvinden – op scholen & in werksituaties – volledig ongemoeid worden gelaten. Aanvullende financiële steun is dan ook het laatste redmiddel om te voorkomen dat meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Het is enorm frustrerend dat de horeca opnieuw geen enkel perspectief wordt geboden. De situatie is kritiek, de pijn en onzekerheid zijn enorm groot; horecaondernemers trekken het niet meer.”
Volgens KHN wordt de volledige horecasector opgeofferd voor de volksgezondheid, terwijl er geen evenredige steun c.q. perspectief wordt geboden. Dit is niet eerlijk tegenover alle ondernemers die hun levenswerk in rook zien opgaan, met pijn in het hart afscheid moeten nemen van betrokken medewerkers en op korte termijn – zonder extra steun - failliet gaan.
Vanmorgen om 10:15 komen ministers Wiebes en Koolmees met een mededeling over de steunmaatregelen.