Geplaatst op: 10-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Mondriaan Fonds verdeelt 17 miljoen onder musea

Mondriaan Fonds verdeelt 17 miljoen onder musea
Photo by Robin Schreiner from Pexels

Het Mondriaan Fonds heeft in een derde ronde nog 128 musea een compensatiebijdrage voor corona toegekend. Tezamen  hebben 183 musea een bijdrage gekregen voor in totaal 17 miljoen euro.

Het doel van de compensatieregeling is musea als vitale onderdelen in de culturele infrastructuur in stand te houden. Met de compensatieregelingen geeft het Mondriaan Fonds uitvoering aan de Regeling aanvullende ondersteuning culturele en creatieve sector covid-19, het eerste steunpakket van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een tweede steunpakket voor de eerste helft van 2021 is reeds aangekondigd. Het Mondriaan Fonds zal hierin regelingen maken ter uitvoering van de 20 miljoen voor private musea en collecties van nationaal belang. De uitwerking volgt in het voorjaar van 2021.

Minister van Engelshoven: "De musea zijn hard geraakt tijdens de coronacrisis. Gelukkig kunnen we nog naar het museum. Met gebruik van het steunpakket voor cultuur konden musea open blijven ondanks dat ze een beperkt aantal bezoekers mogen ontvangen. Dank aan het Mondriaan Fonds voor de ondersteuning hierbij. En fijn dat we ook bij de verdeling van de middelen uit het tweede steunpakket weer een beroep op jullie kunnen doen.”

De regeling stond open voor musea met meer dan 7.500 bezoekers per jaar. De hoogte van een bijdrage varieert; bij de toekenning is een vast bedrag gehanteerd dat verband houdt met het gemiddelde aantal betalende bezoekers in 2017 en 2018. Deze bijdrage van het Mondriaan Fonds is bedoeld om tegemoet te komen aan de gederfde inkomsten als gevolg van Covid-19 in 2020.

Directeur van het Mondriaan Fonds Eelco van der Lingen: "Goed dat we namens het ministerie en in overleg met partners, zoals in dit geval de Museumvereniging, de zwaar getroffen museumsector kunnen helpen in tijden van corona. Met dit pakket hebben vele musea verspreid door heel Nederland compensatie gekregen voor de bezoekers die dit jaar niet konden komen. Hopelijk weten die bezoekers, zodra het kan, in grote getale de prachtige en uiteenlopende musea van Nederland weer te vinden. Tot die tijd is bijvoorbeeld vooraf reserveren verplicht en zijn er looproutes, maar: ze zijn open. Een museum verzet de zinnen, dus gá! Juist in tijden van corona.”

Link: https://www.mondriaanfonds.nl/regelingen-covid-19/
Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, corona, crisis, subsidies

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.