Geplaatst op: 15-12-2020
Auteur: Iris Kamphorst, Joep Coolen, Justin van der Pas
Breda University of Applied Sciences

Veiligheid in de leisure branche

Alles is tegenwoordig Crowd Safety

Veiligheid in de leisure branche

In september 2019 ging de eerste editie van de minor Crowd Safety in Hubs & Events van start. BUas werkt hierin samen met expertisecentrum Event Safety Institute en Manchester Metropolitan University (MMU). Na een succesvolle eerste minoreditie wordt binnen het onderwijs gebouwd aan een structurele plek waar kennis, theorie en praktijk gericht op crowd safety samenkomen. Sinds corona zijn er bovendien volop kansen buiten de evenementensector voor toepassing van kennis over crowd safety.

Theoretische basis

Marathon Eindhoven, A Day in the Park Festival, Jaarmarkt in Alphen aan de Rijn en de Wereld Haven Dagen in Rotterdam waren enkele van de eerste opdrachtgevers. Grote evenementen met bezoekersaantallen, die zorgen voor bottlenecks. Mooie uitdagingen voor de studenten om aan te werken. Oplossingen bedenken voor drukte bij de ingang van een festival, voor uitstroom aan het einde van het evenement of voor het verbeteren van de doorstroom bij de horeca. Vanuit de theorie van Prof. Dr. G. Keith Still van MMU maken ze locatie analyses en brengen instroom, uitstroom en circulatie in kaart. Theoretische modellen als het DIM-ICE Model, RAMP analysis en Congestion mapping werken studenten visueel uit. Ook voorzien ze in praktische oplossingen en 3D Simulaties. De minor geeft de studenten, na een succesvolle afronding, direct toegang tot de Master Crowd Safety & Risk Analysis van MMU.

Tot voor corona ging crowd safety vooral over grote aantallen bezoekers op evenementen en openbare plekken.

Het DIM-ICE-model van Still (2009; 2014) bevat ‘Design, Information and Management’ (DIM) als de drie belangrijkste middelen om bezoekers te beïnvloeden. Design staat voor ontwerp van de locatie. Information staat voor informatie en communicatie richting bezoekers. Management staat voor het aansturen en leidinggeven aan de organisatie. De ‘ICE’ component verwijst naar de ‘Ingress, Circulation and Egress’ fases van een activiteit. Ingress is het moment dat de bezoekers arriveren. Circulation is de fase waarin de bezoekers zich begeven op de activiteit (rondlopen op een festival, van attractie naar attractie lopen in een pretpark). Ingress is de fase waarin de bezoekers de activiteit verlaten. Zowel risico’s als maatregelen verschillen per fase. Het uitwerken van de fases gebeurt door middel van het gebruik van de kleuren groen (geen risico), oranje (beperkt risico) en rood (hoog risico). Dit maakt direct inzichtelijk waar de grootste risico’s zitten. De combinatie van DIM- en ICE resulteert in een systematische checklist voor risicobeoordeling en maakt het meten en ontwikkelen van mensenmassa (Still, 2014a) en fysiek afstandsbeheer mogelijk.

 Joep Coolen, Iris Kamphorst en Justin van de Pas

 Iris Kamphorst (links) is project manager event logistics, Logistics Community Brabant. Justin van de Pas (midden) is docent en onderzoeker Built Environment & Logistics, Breda University of Applied Sciences. Joep Coolen (rechts) is docent en onderzoeker Leisure & Events, Breda University of Applied Sciences.

Crowd Science Hub

De minor zorgde voor een goede energie in de samenwerking met studenten en in het samenspel tussen BUas, Event Safety Insititute, MMU en opdrachtgevers. Tevens werd duidelijk dat er meer behoefte is aan structurele kennisontwikkeling. Daarom is de Crowd Science Hub opgezet, waar kennis over crowd safety en crowd management wordt samengebracht voor onderwijs, studenten en professionals en wordt er een brug geslagen tussen academisch en toegepast onderzoek. In de hub bundelen Logistics Community Brabant, Academy for Leisure & Events en Academy for Built Environment & Logistics kennis en expertise. De hub is onderdeel van het Innovation Square, een verzamelplek voor startups op de BUas-campus.

Crowd safety en corona

Tot voor corona ging crowd safety vooral over grote aantallen bezoekers op evenementen en openbare plekken. Tegenwoordig moeten we overal afstand houden: in scholen, dierentuinen, theaters, winkels, restaurants, binnensteden. Crowd safety wordt onderdeel van het dagelijks leven en speelt een nog grotere rol in de vrijetijdsbranche.

Organisaties en evenementen moeten voortaan voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. En dat betekent meer afstand houden. Precies daarvoor komt de kennis en theorie van crowd safety van pas. Wat is de capaciteit? En hoe zorgen je dat mensen zich aan regels (kunnen) houden? Een handige tool om deze vragen te beantwoorden zijn 3D simulaties. Daarmee krijg je een realistisch beeld van mogelijke problemen in de 1,5 meter-samenleving en je kunt verschillende scenario’s testen en toetsen. In de Crowd Science Hub en in de minor wordt samengewerkt met startup uCrowds. Dit bedrijf is een economische spinoff van de Universiteit Utrecht dat zich gespecialiseerd heeft op het gebied van crowd simulation-software. Binnen dit unieke partnership werken we middels toegepast onderzoek intensief samen om binnen de driehoek onderwijs, praktijk en studenten oplossingen te vinden voor een veiligere samenleving en optimale bezoekersbeleving in de vrijetijdsbranche.

Bronnen:

  • Still, G. K. (2009) ‘Safety in Numbers.’ ISquare, pp. 23–26. 
  • Still, G. K. (2014a) Introduction to Crowd Science. 1 edition, Boca Raton: CRC Press.
Dit artikel is eerder verschenen in Uncover, een uitgave van het domein Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences. Nieuwsgierig naar de andere artikelen uit Uncover? Stuur dan een mailtje naar ton@nrit.nl.
Trefwoorden: evenementen, onderwijs, crowd control, drukte

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/12/24
Zorgen over toekomst evenementen
Zowel gemeenten als evenementenorganisatoren maken zich grote zorgen over de toekomst van evenementen in Nederland. Uit recent onderzoek van bureau Respons blijkt dat de druk op de sector toeneemt.
23/12/24
Pride Amsterdam kiest voor Love in 2025
Voor Pride 2025 in Amsterdam staat het thema LOVE centraal, niet alleen als symbool van romantiek, maar ook als fundament voor verbinding, begrip en solidariteit. Liefde boeit, bindt, steunt en overwint.
20/12/24
De Brabantse Winter keert terug met meer glitter en glamour
De Brabanthallen transformeren zich opnieuw tot een winterse wonderland. De tweede editie van De Brabantse Winter belooft nóg groter en spectaculairder te worden dan voorheen. Ruim 80.000 bezoekers worden er verwacht.
16/12/24
HECkathon: studenten De Rooi Pannen aan de slag met vraagstukken Bredase bedrijven
Volgende week donderdag 19 december staat er een prachtig evenement op de planning voor onze Bredase studenten Toerisme, Leisure & Marketing, samen met een aantal prominente Bredase bedrijven en organisaties.
13/12/24
Minder diversiteit ondanks meer optredens op festivals
Het Nederlandse festivalseizoen van 2024 liet een opvallende verschuiving zien in de muziekprogrammering. Dancemuziek domineerde de podia, terwijl rockmuziek terrein verloor. Dit blijkt uit het rapport 'Festivalprogrammering in Nederland 2024', samengesteld door Martijn Mulder.
06/12/24
Kerststad Valkenburg viert internationale erkenning
Kerststad Valkenburg is uitgeroepen tot de 7e beste kerstmarkt van Europa door European Best Christmas Markets. Bovendien is Valkenburg wederom bekroond als Beste Kerstmarkt van Nederland en heeft het voor het tweede jaar op rij de award voor Beste Kerstparade van Europa gewonnen. Als kers op de taart staat Valkenburg weer in de prestigieuze CNN-lijst van 'European towns and cities that look like Christmas'.
04/12/24
Nieuwe voorzitter en ambassadeur voor Varend Corso
Varend Corso Westland krijgt een nieuwe voorzitter. Irma Smits neemt de voorzittershamer over van Ro...
03/12/24
De genomineerden voor de Horecava Awards 2025 zijn bekend!
De winnaars voor de horecava Innovation en de Horecava Sustainability Award worden bekend gemaakt tijdens de opening Horecava 2025.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.