Strenge coronamaatregelen jagen het wandelen aan
In 2020 waren er 526.000 websitebezoeken ten opzichte van 234.000 in 2019, meldt Routebureau van Recreatie Noord-Holland.
Recreatie Noord-Holland zag dit jaar flinke pieken in bezoekers van haar website. Kabinetsmaatregelen in combinatie met mooi weer en de sterke behoefte om buiten te zijn, maakten dat wandelaars grote en kleine wandelroutes in heel Noord-Holland opzochten. Ook voor volgend jaar verwacht de organisatie groei maar dat komt door de uitbreiding van routenetwerken.
Verdubbeling websitebezoek
De behoefte om online informatie te vinden voor een wandeling in de natuur is duidelijk aanwezig. Het Routebureau, beheerder van het Wandelnetwerk Noord-Holland, constateert een forse toename van bezoekers aan de website. In 2020 waren er 526.000 websitebezoeken ten opzichte van 234.000 in 2019. Meer dan een verdubbeling. Ook de bezoekduur aan de website nam toe: van 27.000 uur in 2019 naar 60.000 uur dit jaar.
De verdubbeling komt bijna overeen met cijfers die door het hoofdkantoor van Natuurmonumenten bekend werden gemaakt twee weken geleden. Ook daar was de enorme groei te zien op het zoeken naar informatie over recreatie in de natuur. Zowel wandel- als fietstochten zijn populair.
De verdubbeling komt bijna overeen met cijfers die door het hoofdkantoor van Natuurmonumenten bekend werden gemaakt twee weken geleden. Ook daar was de enorme groei te zien op het zoeken naar informatie over recreatie in de natuur. Zowel wandel- als fietstochten zijn populair.
Coronamaatregelen levert bezoekpieken in voor- en najaar
De coronacrisis met daarbinnen de overheidsmaatregelen verklaren de opvallende bezoekpieken in het voorjaar en najaar. Door het sluiten van theaters, bioscopen en horeca werd wandelen een favoriete activiteit. Genieten van de natuur, dicht bij huis en zonder extra kosten, meent het Routebureau van Noord-Holland. Het prachtige weer in voorjaar, zomer en najaar droeg bij aan de zin in een wandeling. De angst voor extra coronakilo’s en de noodzaak om te werken aan gezondheid en weerstand zetten mensen letterlijk en figuurlijk in beweging.
Rohof: "vooral inspiratie opdoen"
Alex Rohof, projectleider van het Routebureau: "De intelligente lockdowns veroorzaken de pieken en de hoge cijfers van het gebruik van onze website. Het laat zien dat steeds meer mensen ons weten te vinden. Ze doen ideeën op voor andere wandelroutes dan de vaste rondjes. Dat is ook de bedoeling van deze website; inspiratie opdoen voor wandelen door het afwisselende Noord-Hollandse landschap. Het laat ook zien dat wandelen van alle seizoenen is. Ik kan iedereen aanraden om de wandelschoenen aan te trekken en te genieten van het Noord-Hollandse landschap in wintertooi!”
Groei routenetwerk ten zuiden van Noordzeekanaal
Rohof verwacht voor de komende jaren een groei van wandelaars door de realisatie van twee extra wandelnetwerken: Amstelland (2021) en Zuid-Kennemerland (2022). Samen goed voor zo’n 900 kilometer extra wandelplezier. Omdat deze twee routenetwerken onder het Noordzeekanaal liggen, voorziet hij een flinke toename van de wandelrecreatie. Boven het kanaal wonen 1,1 miljoen mensen. Het gebied onder het kanaal is een veel dichter bewoond gebied met steden als Haarlem, Amsterdam, Amstelveen en het Gooi. In dit gebied wonen 1,7 miljoen mensen.
Nodig voor spreiding
Het Wandelnetwerk Noord-Holland ontlast de natuurgebieden langs de kust en volle stedelijke gebieden. Spreiding van recreatiedrukte is een grote wens van zowel de provincie Noord-Holland als de grote steden, verenigd in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het wandelnetwerk nodigt mensen uit om waar dan ook in Noord-Holland te wandelen.
Topics:Beleid, Dagrecreatie, Natuur
Trefwoorden: wandelen, recreatie, beleid, route, routenetwerk