Geplaatst op: 15-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederland in lockdown: de gevolgen voor de vrijetijdssector

Nederland in lockdown: de gevolgen voor de vrijetijdssector
Afbeelding van Mabel Amber via Pixabay

Nederland zit weer in een lockdown om het oplopend aantal besmettingen een halt toe te roepen. Ook de vrijetijdssector gaat grotendeels weer dicht. Opvallend was de oproep om tot half maart geen reizen te boeken. Vakantieparken mogen wel open blijven. De brancheorganisaties zijn niet gelukkig.

De maatregelen die het kabinet neemt zijn 15 december om middernacht ingegaan en duren minstens tot en met 19 januari 2021. Het kabinet wil hiermee het aantal contacten beperken en verwacht zo het aantal besmettingen te beteugelen. Daarmee moet de druk op de ziekenhuizen worden verlicht. Een overzicht van de maatregelen voor de vrijetijdssector

  • De horeca blijft gesloten en mag nog steeds bezorgen en laten afhalen. Hotels mogen open blijven maar moeten het restaurant voor gasten sluiten en mogen geen roomservice meer bieden.
  • Reizigers uit niet-EU/Schengenlanden die vanuit een hoog risicogebied naar Nederland reizen, moeten bij binnenkomst een negatieve coronatest kunnen overleggen.
  • Om het aantal reisbewegingen en contacten zo veel mogelijk te beperken geldt in Nederland het dringende advies: blijf zo veel mogelijk thuis, reis niet in het binnen- en naar het buitenland en boek niet voor de periode tot en met medio maart 2021. Ook voor reizen vanuit het buitenland geldt hetzelfde dringende advies: reis niet naar Nederland.
  • In Nederland op vakantie gaan, is toegestaan maar ook daar geldt het devies om zo min mogelijk er op uit te trekken en het aantal contacten te beperken.
  • Alle publiek toegankelijke locaties, inclusief doorstroomlocaties worden voor publiek gesloten. Hiermee is het voor bijvoorbeeld dierenparken, pretparken, markten, musea, bioscopen, concertzalen, theaters, casino’s en sauna’s niet langer toegestaan om voor publiek open te zijn.
  • Op openbare plaatsen binnen en buiten is groepsvorming tot tenminste 19 januari 2021 beperkt tot maximaal twee personen, waar dat nu nog maximaal vier is.
  • Binnensportlocaties worden gesloten. Dit betekent dat sportscholen, zwembaden en sporthallen dicht moeten. Buitensportlocaties kunnen open blijven. Buiten is, ook op de sportlocaties, sporten met maximaal twee personen en op anderhalve meter afstand toegestaan. 
  • Voor kinderen tot en met 17 jaar blijven op de buitensportlocaties georganiseerde activiteiten mogelijk. Ook hierbij zijn dan de sportkantines, douches en kleedkamers gesloten. De uitzonderingen voor topsporters blijven bestaan.

Het enige lichtpuntje is dat het Fieldlab Evenementen half januari van start mag gaan.

KHN: symboolpolitiek

In een reactie stelt KHN dat de sluiting van eet- en drinkgelegenheden in hotels het toppunt is van symboolpolitiek en buiten proportioneel. Onduidelijk is nog of het hotel-restaurant een afhaalfunctie mag hebben voor hun hotelgasten die overnachten. KHN wil dat de TVL-regeling ook toegankelijk wordt voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers en het maximum van 30.000 euro per bedrijf wordt losgelaten. Daarnaast wil de brancheorganisatie dat een huurverlaging bij wet moet worden afgedwongen.

ANVR: Oproep om niet te reizen komt keihard aan

ANVR heeft begrip voor de oproep om tijdens deze piek niet te reizen. "We nemen als reissector onze verantwoordelijkheid daarin ook, zoals we dat al 10 maanden doen. De oproep van het kabinet om helemaal niet naar het buitenland te reizen tot half maart komt bij reisondernemingen wel keihard aan", zegt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. "Helemaal omdat we al een hele tijd bezig zijn duidelijk te maken op welke wijze er wel veilig gereisd kan worden via de georganiseerde reisbranche. Door middel van testen, testen, testen en in een streng geprotocolleerde omgeving reizen en verblijven. Daar heeft de sector ook keihard aan gewerkt de afgelopen maanden en daar zullen we ook mee door blijven gaan". Ook ANVR  pleit voor het repareren van een aantal weeffouten in de generieke steunmaatregelen NOW en TVL. Anders wordt het voor reisondernemingen wel een heel zware winter en zullen veel reisondernemingen het helaas niet redden.”

Trefwoorden: corona, crisis, beleid, horeca, cultuur, sport, reisbranche, dagrecreatie, attractieparken, evenementen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.