Geplaatst op: 16-12-2020
Auteur: Marc Gerlings

Is de reiziger bereid om te betalen voor klimaatcompensatie?

Is de reiziger bereid om te betalen voor klimaatcompensatie?
Hoeveel is de consument bereid om te betalen als compensatie voor de vlucht?

Melise Rikels, studente Tourism Management van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, heeft op vrijdag 11 december de TUI-CELTH Sustainable Tourism Thesis Award 2020 gewonnen. Deze award wordt ieder jaar uitgereikt aan de student met de beste scriptie van Nederland over duurzaam toerisme. Melise onderzocht in hoeverre Nederlandse vakantiegangers bereid zijn te betalen voor klimaatcompensatie van hun vakantievlucht en wat de meest optimale prijs hiervoor zou zijn. Daar komen twee duidelijke bedragen uit.

Beoordeling aan de hand van UN Sustainable Development Goals

Verschillende hogescholen in Nederland selecteerden hun beste scripties op het gebied van duurzaam toerisme. De vakjury boog zich over 17 inzendingen en stelde een scriptie tot 3 samen aan de hand van drie categorieën:

Best for Social Sustainability – Loreen Sharf van Hogeschool Inholland
Best for Environmental Sustainability – Lianne Michon van Breda University of Applied Sciences
Best for Economic Sustainability – Melise Rikels van NHL Stenden Hogeschool

Uit deze top 3 werd één algemene winnaar gekozen, namelijk Melise Rikels. De UN Sustainable Development Goals (SDGs) en de bijdrage van de scriptie aan de SDGs speelden een belangrijke rol in de beoordeling van de jury. 

Prijselasticiteit CO2-compensatie vakantievluchten

In haar scriptie onderzocht Melise in hoeverre Nederlandse vakantiegangers bereid zijn om te betalen voor CO2-compensatie van hun vakantievlucht en wat de meest optimale prijs hiervoor zou zijn. Ze deed een steekproef onder 503 Nederlandse vakantiegangers. Ze ontdekte dat prijsverhoging van een vliegticket door CO2-compensatie niet snel leidt tot een afname in vakantievluchten. De optimale prijs voor CO2-compensatie berekende ze op € 10,00 voor Europese en € 20,00 voor intercontinentale vluchten. Bij een hogere prijs nemen de inkomsten af.

Verduurzaming reisbranche

De award is een samenwerking tussen TUI Nederland en Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH). Met deze award proberen zij studenten uit te dagen om met hun scriptie de sector te helpen met onderzoek en goede ideeën bij deze verduurzaming. De  student van vandaag is tenslotte de toerismeprofessional van morgen. 

De vakjury bestond uit Melvin Mak (Manager Sustainability van TUI en juryvoorzitter), Flip van Woerkom (Operationeel Directeur Change Inc), Ewout Versloot (Strategist NBTC Holland Marketing), Brigitte Nitsch (Senior Lecturer NHL Stenden Hogeschool) en Ko Koens (Lector Hogeschool InHolland).

CELTH is één van de landelijke Centres of Expertise en het enige op het gebied van de gastvrijheidsbranche. Deze centres zijn voortgekomen uit een initiatief van de ministeries van OCW en EZK om innovatie aan te jagen en tegelijkertijd het onderwijs meer actualiteit te geven. CELTH is een samenwerking van de Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden Hogeschool en HZ University of Applied Sciences en de universiteiten van Wageningen, Tilburg en Groningen. Daarnaast is CELTH inmiddels gekoppeld aan internationale netwerken, zowel op academisch niveau als met marktsectoren.

Trefwoorden: thesis, scriptie, klimaat, compensatie. vliegen, CELTH, TUI

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.