Geplaatst op: 17-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ING: Ook 2021 nog zwaar jaar voor de horeca

ING: Ook 2021 nog zwaar jaar voor de horeca
Afbeelding van PDPics via Pixabay

Voor de Nederlandse horeca is de turbulente periode nog lang niet voorbij. Ook in 2021 verwachten deskundigen van de ING nog flinke omzetverliezen. Daarbij herstellen met name hotels en cafés langzamer dan de rest van de horeca. In 2021 gaat ook het aantal faillissementen sterk stijgen. Zorgelijk is verder dat het virus een aantal gedragsveranderingen in gang heeft gezet, waar de horeca nog lang last van blijft houden.

Dit jaar loopt voor de hele horeca het omzetverlies op tot -40% ten opzichte van 2019 en loopt de branche bijna 10 miljard euro aan omzet mis. Hoewel de horecabestedingen in 2021 door vaccinaties sterk zullen opveren, verwacht ING nog steeds een omzetverlies van -20% ook ten opzichte van 2019. De verschillen tussen de deelbranches zijn overigens groot.

Grote verschillen tussen deelsectoren

Voor bedrijven met veel afhaal- en bezorgomzet zoals cafetaria’s en fastservice restaurants is de schade van de lockdowns relatief minder groot. Bij een geleidelijke versoepeling van de corona-maatregelen is het voor hen ook makkelijker om weer terug te keren naar normaal. Bij hotels komt de terugkeer van zakenreizigers en buitenlandse gasten mogelijk pas in de tweede helft van 2021 op gang. Verder verwachten deskundigen van ING dat restaurants eerder mogen heropenen dan zaken waar gasten staan en lopen. Cafés en het nachtleven kampen daardoor juist langer met de naweeën van corona.

Verdubbeling van faillissementen

ING verwacht dat tussen de 500 en 600 horecabedrijven de coronacrisis niet zullen overleven. Ondanks de steunmaatregelen, bezuinigingsoperaties en het interen op reserves duurt voor hen de crisis te lang. Het aantal te verwachten faillissementen is dubbel zo veel als in een normaal jaar. Afgezet tegenover bijna 60.000 horecabedrijven nog steeds gering maar voor de betrokken ondernemers wel een drama. Sectoreconoom Thijs Geijer van ING: "Door het onzekere perspectief slaat de sterke groei van het aantal horecazaken van de afgelopen jaren om in een krimp. Faillissementen zijn daarbij het topje van de ijsberg want de meeste ondernemers die stoppen laten het niet zo ver komen en trekken zelf de stekker er uit”.

Negatief perspectief

ING verwacht dat coronaeen aantal veranderingen in gang gezet die het perspectief voor de horeca voor langere tijd negatief zullen beïnvloeden.

Drie structurele veranderingen

  1. Consumenten zijn terughoudender met uitgaven in de horeca door oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. Dit geldt voor Nederlanders maar ook voor buitenlandse toeristen want in veel andere landen is de economische klap nog groter.
  2. Door alle beperkingen ontvangt Nederland in 2020 65% minder internationale toeristen en zakenreizigers. Sinds de uitbraak van het corona-virus is videoconferencing uitgegroeid tot een steeds beter alternatief en de drempel om zakelijk te reizen is daardoor blijvend hoger geworden.
  3. Thuiswerken is gangbaarder geworden en veel organisaties sturen er op aan dat personeel structureel meer thuiswerkt. Dit heeft grote gevolgen voor cateraars en daarnaast betekent het ook minder vervoersbewegingen en dus minder kopjes koffie en broodjes voor onderweg.
Link: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/horeca.html
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, crisis, corona, omzet, faillissementen, hotels, restaurants, cafes, fastservice

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

08/01/25
Horeca van herstel naar crisis: aantal faillissementen piekt in 2025
De Nederlandse restaurantbranche dreigt in 2025 een recordaantal van 450 failissementen te bereiken, blijkt uit een analyse van ABN AMRO en Hotelschool The Hague.
31/12/24
Exclusief voor leden
Vakanties van Nederlanders in de kerst- en nieuwjaarsperiode: de feiten
Hoe gaan Nederlanders in de kerst- en nieuwjaarsperiode op vakantie? Waar gaan ze naar toe en met wie? Hamvraag is of we in meerderheid gaan skiën. Het CBS zocht dat uit.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
23/12/24
Hoe kom je aan het geld om te investeren in je bedrijf
Ondernemen doe je om geld te verdienen, maar om goed te kunnen ondernemen, heb je ook geld nodig. De...
23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.