Ook Zaanstad gaat toeristische verhuur aanpakken
De grote woningnood gaat een grote barrière worden voor particuliere toeristische verhuur. In Zaanstad pakken ze tegelijk met strenge regels rond kamerverhuur en woningsplitsing ook de toeristische verhuur aan.
Achterliggend doel is wijken leefbaar te houden, woonkwaliteit te waarborgen, ondermijning tegen te gaan en zo schaarse woningen te beschermen en te benutten waarvoor ze bedoeld zijn. Deze week legt het college de nieuwe regelgeving ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.
Huizen zijn om in te wonen en geen verdienmodel
Wethouder Songül Mutluer (Wonen): "Met de woningnood is elke woning in Zaanstad nu broodnodig. Daarom geldt: woningen zijn er om in te wonen, niet om te misbruiken voor een verdienmodel. Zonder goede regels zorgt kamerverhuur, vakantieverhuur en woningsplitsing voor ongewenste situaties, zoals parkeeroverlast, onveilige woonsituaties en een schaarste aan betaalbare woningen. We gaan dit fenomeen met strikte regels aan banden leggen en in sommige wijken zelfs helemaal verbieden.”
Voorstel voor toeristische verhuur
Nieuw in het voorstel is dat toeristische verhuurders zich eenmalig moeten registreren. Voor particuliere vakantieverhuur wordt bovendien een meldplicht per verblijf ingevoerd, waarbij een maximum van 30 dagen per kalenderjaar geldt. Wethouder Annette Baerveldt (Toerisme): "Ook voor toeristische verhuur geldt dat we uitwassen willen voorkomen, waarbij we zien dat ook vaak de afdracht toeristenbelasting wordt ontdoken. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld Airbnb nu voor een ongelijk speelveld met de hotelbranche. De nieuwe regels zorgen voor een betere balans, die rekening houdt met de belangen van toeristen, de vakantieverhuurders en de inwoners van Zaanstad.”
Vaststellen nieuw beleid
De aanpassing van de huisvestingsverordening ligt ter besluitvorming voor bij de raad. De nieuwe regels zouden vanaf 1 april 2021 in werking treden.