Bewogen jaar voor Blijdorp
De Rotterdamse dierentuin Blijdorp heeft dit jaar 600.000 bezoekers minder getrokken dan verwacht. Dit zorgt voor een omzetverlies van zo’n 13 miljoen euro. Dankzij de steunmaatregelen van het rijk, een lening van de gemeente Rotterdam en een reorganisatie kan Blijdorp het hoofd boven water houden. Maar de ambitieuze plannen staan voorlopig op een laag pitje.
Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp: "In maart presenteerde wij vol vertrouwen het Masterplan ‘Blijdorp 2030’ met ambitieuze plannen voor het komende decennium. De instandhouding van Blijdorp als cultureel erfgoed stond hierbij voorop met als speerpunten natuurbehoud, dierenwelzijn, onderzoek, educatie, onze 21 rijksmonumenten en een klimaatpositieve en circulaire bedrijfsvoering. Kort daarop brak de corona-pandemie uit.”
Vier maanden dicht
Ondanks alle maatregelen voor een veilig dagje uit moest de diergaarde noodgedwongen drie keer haar poorten sluiten, in totaal ruim vier maanden. Blijdorp bleef niet bij de pakken neerzitten en organiseerde diverse succesvolle acties waarbij mensen hun favoriete dierentuin kunnen steunen en zelf ook iets leuks in het vooruitzicht hebben.
Miljoenentekort en reorganisatie
Diergaarde Blijdorp heeft een beroep gedaan op de NOW-regelingen. Er is uitstel van betaling gezocht bij grote leveranciers en de kredietmogelijkheden zijn verruimd. Ook is er een uitgavenstop voor alle niet direct essentiële kosten. Alleen het noodzakelijke onderhoud wordt uitgevoerd en er wordt zo veel mogelijk met eigen personeel gewerkt. Ondanks deze acties en de hartverwarmende steun vanuit fans, Vrienden, bedrijfsleven en overheden, stevent Blijdorp einde van dit jaar af op slechts 823.000 bezoekers, circa 600.000 bezoekers minder dan begroot. Dit zorgt voor een omzetverlies van zo’n 13 miljoen euro.
De gemeente Rotterdam heeft een lening beschikbaar gesteld van 10 miljoen om de continuïteit van de Diergaarde te waarborgen. Een voorwaarde is dat Blijdorp moet reorganiseren om het bedrijf gezond te houden en de kosten mee te kunnen laten veren met de opbrengsten en aantallen bezoekers. Dit kan betekenen dat er tientallen arbeidsplaatsen verloren gaan. De reorganisatie is echter nog in volle gang en zal in de loop van volgend jaar zijn afgerond.
Lijfsbehoud voorop
Voor de Rotterdamse dierentuin blijven de ambities uit het Masterplan Blijdorp 2030 overeind maar staat lijfsbehoud staat nu voorop. Erik Zevenbergen: "Blijdorp houdt er rekening mee dat de financiële gevolgen van de coronacrises nog lang zullen na-ijlen. Met de timing van de investeringen zal flexibel moeten worden omgegaan. Brede steun uit het bedrijfsleven, fondsen en overheden is harder nodig dan ooit.” In 2021 kunnen dankzij de steun van de Vrienden van Blijdorp nog enkele kleine verbeteringen worden doorgevoerd.