Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?
De COVID-19 crisis heeft grote gevolgen voor de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2020. In hoofdstuk 10 van deel 2 van het Trendrapport 2020 is een gedetailleerd overzicht van de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2019 te vinden. Daaruit blijkt zonneklaar dat reisafstand de belangrijkste parameter is voor de carbon footprint.
Maar in dit coronajaar 2020 vielen in het voorjaar buitenlandse en binnenlandse vakanties grotendeels weg. De zomer liet vooral een sterke opleving van de binnenlandse vakanties zien. En dat maakt een groot verschil, want een gemiddelde binnenlandse vakantie produceert 144 kg CO2 per persoon, terwijl een gemiddelde vakantie naar de VS of Canada op het tienvoudige komt en eentje naar Nieuw-Zeeland zelfs 35 keer zoveel. Dit blijkt uit Tabel 10.1 van het Trendrapport 2020, deel II. In de oorspronkelijke tabel waren een aantal Europese landen verwisseld maar hier is de juiste tabel te vinden.
Het aantal vliegtuigpassagiers, kilometervreters bij uitstek, daalde volgens het CBS met 70% over de maanden januari t/m oktober. Bovendien vielen verre bestemming veel sterker weg dan bestemmingen als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Het aantal reizen naar België groeide zelfs. De carbon footprint zal hierdoor meer dan helft lager uitvallen dan in 2019.
Maar beklijft dit milieuvoordeel? Daarvoor pleit dat de vakantieganger de schoonheid van buurlanden en het eigen land herontdekt en het gemak van een veel kortere reis. De vraag is of touroperators daar massaal op in zullen spelen, maar gezien het feit dat deze prompt op bestemmingen als Curaçao oversprongen toen Europa op oranje sprong geeft te denken. Ook pleit ertegen dat wereldwijd in luchtvaartmaatschappijen worden gered met honderden miljarden belastinggeld. Niet bepaald de eerste stap voor naar een groene revolutie.
- Download:Download tabel 10.1 (xlsx, 11.25 KB)