Hoe Oosterhout op een slimme manier kampeerterrein vitaliseert
Veel gemeenten worstelen met vakantieparken waar de toeristische functie grotendeels is verdwenen. Overal in het land wordt daaraan gewerkt rond het begin Vitale Vakantieparken. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken draagt haar steentje bij. De Brabantse gemeente Oosterhout heeft voor recreatiepark De Eekhoorn wel een heel bijzonder concept ontwikkeld. Daarbij is tijdelijke huisvesting van spoedzoekers de motor voor toeristische ontwikkeling.
Oosterhout is één van de Brabantse proefgemeenten die zoeken naar mogelijkheden om recreatieparken met multiproblematiek weer toekomstbestendig te maken. De eigenaar van De Eekhoorn, woningcorporatie Thuisvester en de gemeente Oosterhout zochten met verschillende partners naar oplossingen voor het park, de omgeving en de mensen die nu op het park wonen. Samen werkten ze een vitaliseringsplan uit.
Tijdelijke huisvesting van spoedzoekers
Het plan omvat op korte termijn het beëindigen van permanente bewoning op een deel van het park en de realisatie van tijdelijke huisvesting door Thuisvester voor zogenoemde spoedzoekers. "Dit vormt de motor voor herinrichting van het park op (middel)lange termijn. Zodat het weer een eigentijds, vitaal recreatiepark wordt”, legt burgemeester Mark Buijs uit.
Beëindigen permanente bewoning
Om de uitstraling en kwaliteit van het park te verbeteren, is het noodzakelijk op korte termijn de huidige permanente bewoning te beëindigen. Een eerste stap daarin is het leegmaken van een deel van het park. "Voor de 20 huishoudens die daar nu wonen heeft dat grote impact. Randvoorwaarde van alle betrokkenen is steeds geweest dat deze mensen niet tussen wal en schip vallen”, aldus de burgemeester. In een zorgvuldig traject zoeken Thuisvester, gemeente, GGD West-Brabant, Surplus Welzijn, MEE Plus, GGZ Breburg en de parkeigenaar samen met hen naar geschikte (woon)mogelijkheden, eventueel met ondersteuning in de nieuwe woonsituatie. Voor de meeste huishoudens is dat al gelukt. Met een aantal wordt nog gezocht naar een oplossing.
Verplaatsbare accommodaties
Vanaf 2022 huurt Thuisvester het vrijgekomen deel van het terrein. Hier plaatst en beheert zij 20 verplaatsbare accommodaties voor spoedzoekers. Dit zijn mensen die, bijvoorbeeld door een echtscheiding, tijdelijk niet zelfstandig kunnen voorzien in een eigen woonruimte. Zij kunnen hier maximaal 2 jaar met 2 personen wonen. Na het verstrijken van de termijn moeten zij door kunnen stromen naar een reguliere huurwoning. "We slaan daarmee twee vliegen in één klap. Wij kunnen hier mensen huisvesten die dat hard nodig hebben, en voor de camping biedt het een kans voor de toekomst”, aldus Ernst Damen, hoofd vastgoed bij Thuisvester.
Thuisvester huurt de grond voor de duur van tien jaar. Dit is ook de maximale periode waarin met een tijdelijke omgevingsvergunning de strijdigheid met het bestemmingsplan opgeheven kan worden. Na die periode kunnen de accommodaties ingezet worden voor recreatie of worden verplaatst.
Herinrichting recreatiepark
De eigenaar van het park gaat in de tussentijd aan de slag met een herinrichtingsplan. "De plannen op korte termijn zijn een opstap om het park weer volledig in te richten voor recreatie”, vertelt parkeigenaar Arie Hermans. "We werken aan een meerjaren herinrichtingsplan om de veiligheid en kwaliteit te verbeteren. Daarvoor zijn onder andere ruimere staplaatsen wenselijk. We kijken dan ook naar mogelijkheden voor uitbreiding van het terrein met ruimere opzet voor een gelijkblijvend aantal plaatsen.”
Subsidie
Voor de realisatie van de aanpak, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een subsidie toegekend van € 295.000. Daarnaast investeren de gemeente Oosterhout, Thuisvester en de eigenaar van De Eekhoorn. Thuisvester maakt er een flink bedrag voor vrij en de investering van de parkeigenaar zit in een fors lagere huuropbrengst. Voor de investering van de gemeente vraagt het college van B en W krediet aan de gemeenteraad. Met dat geld wordt de infrastructuur rondom het park geschikt gemaakt voor de plannen. De gemeenteraad vergadert hier op 2 maart over.