Nederlands toerisme ook in 2021 nog ver van niveau 2019
Nederland heeft in 2020 7,1 miljoen internationale gasten verwelkomd, 65% minder dan in 2019. Ook het aantal Nederlandse gasten kreeg een knauw en daalde met 26% naar 19 miljoen. Dat maakte NBTC vandaag bekend op haar event NBTC Focus. Daar werd ook het nieuwe NL-brand gelanceerd waarmee NBTC vanaf nu de buitenlandse markt gaat bewerken.
Ondanks mogelijke groei nog lang niet op niveau van 2019
Voor dit jaar verwacht NBTC in het meest positieve scenario een forse groei (+29%) van het inkomend toerisme. In dit scenario verwacht NBTC dat per april/mei reizen vanuit de buurlanden weer mogelijk is, vanaf juli binnen de EU en vanaf het najaar weer intercontinentaal. Maar met 9,1 miljoen buitenlandse gasten zijn we dan nog ver verwijderd van de 20,1 miljoen buitenlanders die ons land in 2019 ontving. Ook de ontwikkeling van het aantal binnenlandse gasten zal in het meest positieve scenario (+8%) met 21 miljoen gasten nog niet het niveau (25,8 miljoen) van 2019 aantikken.
In het meest negatieve scenario is pas vanaf 2022 internationaal reizen weer mogelijk. Dan krimpt het inkomend toerisme ten opzichte van 2020 nog eens met 38% naar 4,4 miljoen buitenlandse gasten. Ook het binnenlands toerisme krijgt dan weer een tikje en daalt met 8% naar 17,5 miljoen gasten.
Drie scenario's voor de Nederlandse bezoekerseconomie
- Scenario 1: Reizen vanuit buurlanden mogelijk per april/mei, vanaf juli binnen EU, vanaf najaar intercontinentaal
- Scenario 2: Reizen vanuit buurlanden mogelijk per augustus, vanaf oktober binnen EU, nauwelijks intercontinentaal
- Scenario 3: Reizen vanuit buur;anden (en andere landen) mogelijk per 2022
Mensen willen reizen maar boeken niet
Aan de plannen van vakantiegangers zal het niet liggen. Een ruime meerderheid van de toeristen uit voor Nederland belangrijke herkomstlanden heeft vakantieplannen. Aan kop staan Chinezen met 85%, Gevolgd door Fransen (77%), Duitsers (76%), Engelsen (75%), Belgen (71%) en hekkensluiter Nederland met 69%. Opvallend is dat in vrijwel alle Europese landen minder dan 20% van de ondervraagden een vakantie ook daadwerkelijk heeft geboekt. NBTC-directeur Jos Vranken: "We zien dat mensen als gevolg van de huidige omstandigheden een enorme behoefte hebben om op vakantie te gaan. Dit geldt zowel voor Nederlanders, als voor inwoners van de andere landen. Men is door de huidige maatregelen echter zeer terughoudend en afwachtend in het vooruit boeken van vakanties en dat is zorgelijk voor de sector.”
Veel Nederlanders kiezen voor eigen land
Van de Nederlanders heeft op dit moment slechts 15% een vakantie geboekt, 7% is in het bezit van een voucher en heeft plannen en 46% heeft plannen maar moet nog boeken. Eenderde heeft geen plannen of gaat pas volgend jaar weer met vakantie. Van alle Nederlanders met zomervakantieplannen, overweegt 45% Nederland als bestemming. "De wens van Nederlanders om op vakantie te gaan naar het buitenland is onverminderd groot. Maar Nederlanders zijn ook reëel. Slechts twee op de vijf Nederlanders denkt dat een vakantie naar het buitenland dit jaar überhaupt mogelijk is. Het andere deel niet. Bijna de helft van de Nederlanders overweegt dan ook een zomervakantie in eigen land,” licht Jos Vranken toe.
Spanje blijft ook voor 2021 de populairste Europese vakantiebestemming. Dit geldt niet alleen voor Nederlanders met vakantieplannen maar ook voor mensen met vakantieplannen uit de andere landen. Ook andere landen met een mediterraans karakter zoals Griekenland en Italië blijven populair, zij het beduidend minder dan Spanje. De positie van Nederland als vakantiebestemming voor 2021 blijft beperkt. Nederland is relatief populair onder onze buren uit België en Duitsland. Vanuit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk blijft de populariteit klein.