Geplaatst op: 27-01-2021
Auteur: Marc Gerlings

Ambitie provincie Utrecht 600.000 bomen erbij

Ambitie provincie Utrecht 600.000 bomen erbij
600.000 bomen erbij in de provincie Utrecht in de komende drie jaar.

Het is mogelijk om 600.000 nieuwe bomen aan te planten in de provincie Utrecht voor 2023. Dat staat in het ‘Bomen Actieplan’ dat door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) is opgesteld in opdracht van de provincie Utrecht. Het recreatieschap wordt ook een ondertekenaar van het plan.

Een motie van CDA, D66 en GroenLinks ligt ten grondslag aan het initiatief. Om de ambities waar te maken is samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties van belang.

38 projecten levert 600.000 bomen op

De Natuur en Milieufederatie Utrecht heeft voor de provincie gekeken op welke manier het mogelijk is om de komende jaren 600.000 bomen aan te planten. Samen met Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) brachten zij in kaart dat dit middels 38 verschillende boomplantprojecten haalbaar is. 

Sommige van deze projectideeën zijn al in een gevorderd stadium en een ander deel bevindt zich nog in de opstart- of ideeënfase. Het gaat onder meer om de aanleg van geheel nieuwe bossen in de provincie, maar ook om projecten waarbij het draait om het planten van nieuwe bomen in bestaande bossen. Een voorbeeld van een lopend project is de geplande bosaanplant in natuurgebied Lunenburgerwaard, nabij Wijk bij Duurstede.

Naast de provincie Utrecht ondertekenen nog elf Utrechtse organisaties het plan. Dat zijn Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, IVN, LTO Noord, Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Utrechts Particulier Grondbezit, MeerBomenNU, Bosgroepen en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Volgens het plan kan het doel van 600.000 extra bomen worden behaald in de komende drie jaar, 2021, 2022 en 2023.

Financiering grond en plantmateriaal lastigste punt

Het onderzoek naar waar de kansen liggen voor het aanplanten van bomen, heeft het provinciebestuur op verzoek van Provinciale Staten laten uitvoeren. Zij riepen een jaar geleden op om maatschappelijke organisaties te vragen met een gezamenlijk actieplan te komen, waarin wordt beschreven hoe de ambitie voor 600.000 nieuwe bomen gehaald kan worden. Een belangrijke voorwaarde voor realisatie is de beschikbaarheid van financiering voor grond en plantmateriaal. Hiervoor zullen provincie, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen moeten optrekken.
Trefwoorden: bomen, recreatie, natuur, actieplan, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.