Bozar weer operationeel na brand
Bijzonder orgel in Bozar kan geen water verdragen.
Een week na de brand die op 18 januari woedde op het zuidelijke dak van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel kunnen de lopende tentoonstellingen weer open. Ook het online programma van concerten, films en talks worden hervat.
De noordelijke delen van het gebouw die niet geraakt zijn door de brand - zoals het grote tentoonstellingscircuit Ravensteinstraat, de Hortahal, de Raadzaal, de BN zalen, Zaal M, de Studio en de Terarkenzalen - worden operationeel vanaf donderdag 28 januari.
De tentoonstellingen die heropenen zijn Facing van Eyck, Primordial Earth van Léonard Pongo en Fulu act. Na analyse door verschillende experts, is er om conservatorische redenen besloten om de tentoonstelling Hotel Beethoven vervroegd te sluiten. De bijhorende hedendaagse installatie, Beethoven: Theatre of the World in de Hortahal, blijft wel toegankelijk.
Voorlopige balans na de brand
Dankzij de snelle interventie van de brandweer is het originele interieur en de structuur van het historische gebouw – een ontwerp van architect Victor Horta - grotendeels gespaard gebleven. De brand heeft voornamelijk niet-originele elementen geraakt zoals het dak en de technische opbouwstructuren.
De schade die binnen in het gebouw te betreuren valt, is voornamelijk gelinkt aan de gevolgen van waterschade aan de concertzaal Henry Le Boeuf, het orgel en het grote tentoonstellingscircuit aan de Koningsstraat. Momenteel lopen er nog onderzoeken over de schade en impact op de lange termijn.
De tentoonstelling die liep in het tentoonstellingscircuit Koningsstraat, Danser brut, was gelukkig net afgebouwd. De werken van Philippe Vandenberg. Molenbeek, die zich bevonden in de aangrenzende Antichambres aan de Koningsstraat, zijn weggehaald en hebben op basis van de eerste expertises geen schade opgelopen.
Momenteel wordt de situatie van de zalen, de plafonds en de historische parketvloer grondig in kaart gebracht.
Orgel met 4.000 pijpen zwaar geraakt
In de Henri Le Boeuf-concertzaal is intussen het dak voorlopig gedicht om verdere insijpeling te voorkomen. De waterschade trof voornamelijk de balkons aan de rechterzijde van het podium en het orgel.
De beschermde buitenkant van het orgel, een geklasseerde houten façade uit de tijd van Victor Horta, heeft geen zichtbare schade opgelopen. Het klavier werd tijdig uit de zaal verwijderd. De binnenkant van het orgel heeft echter zwaar te lijden gehad. Orgels zijn gemaakt van kostbare materialen die geen water verdragen, zoals hout, schapenleder, vilt en elektronische onderdelen. Bovendien is een orgel een uiterst precies instrument dat geen millimeter afwijking verdraagt. Momenteel wordt het orgel, met zo’n 4000 pijpen uit metaal en hout, zorgvuldig ontmanteld en verder onderzocht.
De schade aan de parketvloer en de houten akoestische deuren moet nog verder geëvalueerd worden.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: museum, Bozar, brand, schade