1,4 miljoen euro voor tweede actie-agenda vakantieparken
Gisteren heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken samen met vertegenwoordigers uit het veld de Nationale Actie-agenda vakantieparken 2021-2022 ondertekend. Het Rijk draagt een bedrag van 1,4 miljoen euro bij aan de uitvoering van deze agenda die tot doel heeft om de diverse problemen die er op vakantieparken spelen verder aan te pakken.
Rond deze Actie-agenda werkt het Rijk nauw samen met IPO, VNG, GGD GHOR, Vitale Vakantieparken Veluwe, Vitale Vakantieparken Drenthe, Valente, Leger des Heils en het Landelijk Informatie- en Expertisecentrum (LIEC).
De inzet van de Actie-agenda 2021-2022 bestaat uit vijf hoofdlijnen:
- Vakantieparken aantrekkelijk houden;
- Passende oplossingen voor mensen die nu op de parken (permanent) wonen;
- Voorkomen van excessen en uitbuiting van kwetsbare groepen;
- Inzet op veilige parken zonder criminaliteit en ondermijning;
- Voor de toekomst kijken of het combineren van maatschappelijke functies van vakantieparken mogelijk is.
Doorbouwen op successen
De Actie-agenda 2021-2022 is een vervolg op die van 2019-2020. De eerste Actie-agenda legde een stevig fundament waar nu een verdere verdieping op kan worden aangebracht en wordt doorgebouwd op successen. Zo is de afgelopen twee jaar bij alle betrokken partijen het besef van urgentie vergroot. Verder is er veel kennis opgebouwd over de sociaal-maatschappelijke problematiek bij de Nederlandse vakantieparken. Daarnaast wordt de economische kracht van de recreatiesector versterkt.
Samen met provincies en regio's
Een flink aantal provincies maakte bovendien dankzij de impulsgelden vanuit het Rijk een eigen integraal beleid voor de vakantieparken. Het aanpakken van de problematiek op de vakantieparken vergt een langdurige gezamenlijke aanpak, zo blijkt uit de aanpak van de afgelopen jaren.
Peter van ’t Hoog, Gelderse gedeputeerde Gebiedsagenda Veluwe: "Het programma Vitale Vakantieparken heeft al mooie resultaten geboekt. Fijn dat vanuit Den Haag hier aandacht en financiële ondersteuning voor is. We blijven de sector, die het nu zeer zwaar heeft, zo goed mogelijk ondersteunen.”
Pilots
De komende twee jaar gaat er meer aandacht uit naar de problematiek van kwetsbare mensen op vakantieparken. Mede door de gevolgen van COVID-19 worden zij samen met de recreatieondernemers extra hard getroffen. In een aantal pilots doet men daarom onderzoek naar mogelijkheden om kwetsbare mensen op vakantieparken sneller te vinden/herkennen en te ondersteunen. Ook wordt bekeken hoe alle betrokken partijen permanente bewoners van vakantieparken het beste kunnen begeleiden naar passende huisvesting. De opgedane kennis en ervaring van deze pilots worden vervolgens beschikbaar gesteld aan andere gemeenten.