Professional Doctorate kan kennisverschuiving in gastvrijheidssector opleveren
Strategie, onderzoek, en managementontwikkeling in PD-school
In de afgelopen tien jaar is het kennisniveau in de gastvrijheidssector sterk verbeterd. Toch is een verdere versterking van de kennisinfrastructuur in de gastvrijheidssector noodzakelijk. Met de komst van een nieuwe titel Professional Doctorate voor het domein Leisure, Tourism & Hospitality kunnen onderzoektalenten nog beter innovatie in de sector aanjagen.
De hogescholen met leisure-, toerisme- en hospitalityopleidingen ontwikkelen samen het nieuwe Professional Doctorate programma. Het is onderdeel van een pilot van vier jaar voor meerdere sectoren, onder regie van de Vereniging Hogescholen. Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) is betrokken als procesbegeleider.
Voor de jaren 2022 en verder wordt gerekend met 15 tot 20 Professional Doctorate plaatsen
CELTH maakt zich sterk voor deze nieuwe zogenaamde ‘derde cyclus’, een opleiding die volgt op de bachelor en master in het hoger onderwijs. "Het is de kans om kennis én kunde in de sector naar een hoger niveau te tillen”, meldt Menno Stokman, directeur van CELTH. Het gastvrijheidsdomein wordt gekenmerkt door veel midden- en kleinbedrijven. Toch zie je ook hier de afgelopen jaren een schaalvergroting en toenemende professionalisering. Dat was al decennia zichtbaar in de hotellerie en is nu ook al jaren duidelijk aan de orde in de horeca, de vakantieparken, commerciële leisure en de reismarkt. In deze bedrijven wordt op hoog niveau strategisch en operationeel gedacht en geschakeld. Voor de professionals binnen de middelgrote en grote spelers in deze sector is het Professional Doctorate een interessante volgende stap. Het plan voor deze nieuwe manier van opleiden, onderzoek en coaching vroeg veel voorbereidingstijd.
De ontwikkeling van een praktijkgerichte doctorsgraad binnen het domein Leisure, Tourism & Hospitality is gewenst, gegeven de sterk veranderende en complexe beroepspraktijk binnen het domein en de toenemende behoefte aan hooggekwalificeerde professionals. Het domein groeit wereldwijd en staat voor grote uitdagingen. Dit vraagt om nieuwe expertise, andere concepten en extra onderzoek. Nu moet het plan nog door de minister van onderwijs geaccordeerd worden maar dat lijkt geen probleem. De noodzaak tot versterking van management in toerisme is duidelijk in Den Haag. Adviesorgaan Rli liet aan politiek Den Haag weten dat de sector een sterkere kennisinfrastructuur nodig heeft.
Vergelijking met promotietraject
De PD is te vergelijken met een promotietraject bij een Universiteit. Bij de PD voorstellen investeren de sector en de overheid gezamenlijk in een nieuwe pool van praktijkgerichte onderzoekers. Daar staat tegenover dat deze doctors tijdens hun opleiding de sector versterken met onderzoek. Na hun opleiding hebben deze mensen beter zicht en mogelijk ook antwoorden op de complexe vraagstukken in leisure, toerisme en hospitality. Met de hogescholen is afgesproken dat het domein breed wordt benaderd: het gaat om gastvrijheid, leisure, toerisme maar ook om urban culture en sport. De slimme kant van deze aanpak is dat onderzoekservaringen en -resultaten terugvloeien naar lessen voor studenten van zeven hogescholen. Tegelijkertijd zijn het bedrijfsleven en de overheid betrokken waardoor de triple helix wordt gevoed. Voor 2021 mikken de hogescholen op vijf professionals die kans maken op een plek in deze pd-school. Voor de jaren 2022 en verder wordt gerekend met 15 tot maximaal 20 Professional Doctorate plaatsen. De overheid vraagt om co-financiering vanuit stakeholders in de sector.
Het versterkt de kennisrol van hogescholen en daarmee de strategische meerwaarde voor het werkveld
Voormalig directeur van de Academie voor Toerisme van Breda University of Applied Sciences Jos van der Sterren, is vanuit CELTH aangesteld als projectleider in het proces en de uitvoering. Van der Sterren is in overleg met de instellingen over de hoogte van de financiering en daarmee ook over de agendapunten voor onderzoek en kennisontwikkeling. Het starten van een gezamenlijk Professional Doctorate-programma maakt het mogelijk dat de hogescholen, samen met het werkveld, gerichter aanspraak kunnen maken op financieringsmogelijkheden, binnen NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), Regieorgaan SIA dat onderdeel is van NWO en Europese fondsen. Het versterkt de kennisrol van hogescholen en daarmee de strategische meerwaarde voor het werkveld.
Programma met hospitality- en managementvraagstukken
Er ligt een groot scala aan onderwerpen die door onderzoekers in de PD-school kunnen worden opgepakt. Natuurlijk zal spreiding in samenhang tot onder- en overtoerisme aan bod komen. Met of zonder COVID-19 blijft het managen van veerkracht in het domein van belang. Daarnaast kan worden gedacht aan thema’s als circulaire economie en transitie naar duurzame bedrijfsvoering. CELTH ziet daarnaast graag een onderbelicht thema op de agenda komen: dat van human capital. In de industrie waarin de mens de warmste gastvrijheid geeft, wordt vaak als eerste op arbeidsvoorwaarden, trainingen en coaching bezuinigd. Dat moet echt anders, van kale kostenpost op een loonlijst naar de waardevolle werknemer. Er is nog veel meer mogelijk in de pd-opgave. Denk ook aan het lastige punt van de financiering van de gastvrijheidsindustrie. Het kapitaal is hard nodig om tools en management te versterken. Waar het geld vandaan komt, dat wordt fragmentarischer. Dat is een echte opgave voor de volgende generatie aan topmanagers en beleidsmakers. Zo zit het ook nog in elkaar. De generatie Professional Doctorates hoeft niet helemaal naar het bedrijfsleven terug te keren. Ook de overheid kan door zijn grote beleid- en regierol extra toptalenten inzetten.
- Vergroten van de veerkracht van bedrijven in het domein Leisure, Tourism & Hospitality, zodat deze kunnen inspelen op externe ontwikkelingen en onverwachte marktverstoringen, zoals gezondheidsverstoringen/ pandemieën, maar ook geo-politieke verstoringen, terreur.
- Ontwikkelen van kennis en toepassen van interventies op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, bijpassende wet- en regelgeving en nieuwe business- en beheermodellen binnen het toerisme-, vrijetijds- en hospitalityaanbod. Dit betreft transities van: vervoer, verblijf- en hospitalitydienstverlening, events, dagattracties, sport en cultuur, (digitale) bemiddeling en bestemmingen en de openbare ruimte als geheel, inclusief cross-overs met andere sectoren, domeinen en de Topsectoren.
- Ontwikkelen van kennis en toepassing van interventies bij de ontsluiting van het aanbod richting de consument, met behulp van verdere digitalisering en (big) data, met naast de technologische component ook de sociaal-maatschappelijke en ethische consequenties op de korte- en langetermijn, zowel op het individu-niveau als het niveau van de samenleving als geheel.
- Ontwikkeling van visie en praktijkmodellen voor de menselijke factor: het Human Capital in het domein: welke kennis, skills en vaardigheden zijn nodig en hoe die te ontwikkelen?
Hotelschool The Hague, Hogeschool Saxion (Hospitality Business School), Breda University of Applied Sciences (Academy for Hospitality & Facility Management, Academy for Leisure & Events, Academy for Tourism), NHL Stenden Hogeschool (Stenden Hotel Management School, Academy for Leisure & Tourism Management), HZ University of Applied Sciences (Domein Business, Vitality & Hospitality – Tourism Management), Inholland (Domein Creative Business – Tourism Management) en Zuyd Hogeschool (Hotel Management School Maastricht)