Geplaatst op: 03-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Helpt de routekaart van het kabinet de vrijetijdssector uit de coronacrisis?

Helpt de routekaart van het kabinet de vrijetijdssector uit de coronacrisis?

Het Nederlandse kabinet heeft gisterenavond een routekaart gepresenteerd die onder andere de vrijetijdssector uit de coronacrisis moet helpen. Er gloort licht aan het eind van de tunnel maar dan moeten we wel van het huidige risiconiveau ‘zeer ernstig’ af. 

De routekaart gaat uit van vier risiconiveau’s: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. In de routekaart worden diverse indicatoren benoemd waarop we van niveau wisselen. Helaas is het onduidelijk bij welke waarden van niveau wordt gewisseld en of dat dan nationaal of regionaal is. Duidelijk is wel dat we nu voor het hele land in het risiconiveau ‘zeer ernstig’ zitten. Dat heeft voor diverse vormen van vrijetijdsbesteding grote gevolgen.

Reizen naar risicogebieden blijft heel lastig

Voor buitenlandse reizen geldt nu ‘reis niet, tenzij strikt noodzakelijk’. Voor alle andere niveau’s geldt dat reizigers bij vertrek met vliegtuig, boot, bus of trein uit een hoog risicogebied een PCR-test moeten overleggen die niet ouder is dan 72 uur en bovendien nog een sneltest moeten tonen die niet ouder is dan 4 uur. Bovendien moeten de reisadviezen van Buitenlandse Zaken worden gevolgd. Dat betekent dat reizen naar risicogebieden heel erg lastig blijft. 

Doorstroomlocaties: Open bij niveau ernstig

Positiever nieuws is er voor doorstroomlocaties. Zij mogen bij het eerstvolgende niveau ‘ernstig’ weer open. Wel met verplichte triage, reservering vooraf en een maximale capaciteit. Die regels blijven gelden bij alle andere lagere risiconiveau’s. 

Restaurants: Bij niveau ernstig weer open

Restaurants mogen bij het volgende risiconiveau weer open onder strenge voorwaarden. Ze moeten dan om 22:00u dicht en de laatste gasten om 21:00u ontvangen. Reservering, triage en placering is verplicht. Maximaal 4 personen per tafel en per shift mogen maximaal 30 personen worden toegelaten. Het aantal shifts is op twee per tafel per avond gesteld. Gasten moeten op afgesproken momenten in tijdslots aankomen, het zogenaamde cohorteren. Bij de twee laagste risiconiveau’s worden de maatregelen voor restaurants versoepeld naar meer personen aan een tafel en een hoger maximum aantal gasten. Reservering, triage en plagerig blijft.

Overige horeca: Pas bij niveau zorgelijk weer mogelijkheden

De overige horeca blijft op de twee hoogste risiconiveau’s gesloten. Pas bij het niveau ‘zorgelijk’ is opening met restricties weer aan de orde. Wel met een verplichte zitplaats en een maximum aantal personen binnen op 50 bij ‘zorgelijk’ en op 100 bij ‘waakzaam’. Voor de nachtclubs en discotheken blijft het scenario inktzwart. Zij blijven bij alle risiconiveau’s gesloten. 

Culturele instellingen en evenementen: duidelijke route

Bij het eerstvolgende risiconiveau ‘ernstig’ mogen culturele instellingen hun reguliere exploitatie weer openstellen. Wel met maximaal 30 personen per ruimte/zaal, een verplichte reservering, registratie, triage en placering. Bij de volgende risiconiveau’s (zorgelijk en waakzaam) zijn kleinere evenementen met maximaal 50 personen (zorgelijk) of 100 personen (waakzaam) personen weer mogelijk. Voor evenementenlocaties groter dan 2.000 m2 geldt dat zij onder voorwaarden kunnen worden uitgezonderd van de maxima. Bij het risiconiveau ‘waakzaam’ zijn buitenevenementen onder voorwaarden en met de eis dat afstand kan worden gehouden, weer mogelijk. 

Link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/02/02/routekaart-coronamaatregelen
Trefwoorden: corona, crisis, cultuur, attractieparken, evenementen, reisbranche, horeca

CELTH





||| Nieuws |||

10/02/25
Amsterdam heeft weer terminal voor Eurostar
Vanaf vandaag hoeven internationale treinreizigers van de Eurostart op de verbinding van Amsterdam n...
06/02/25
Nationale campermarkt
Op zaterdag 5 april vindt de tweede editie van de Nationale Campermarkt plaats bij FlevoNice in Biddinghuizen.
31/01/25
Exclusief voor leden
Reisboekingen in de plus maar grote verschillen tussen bestemmingen
In 2024 is het aantal reisboekingen met 3% gestegen ten opzichte van 2023. . Europa is stabiel als reisbestemming maar op Azië na verliest intercontinentaal reizen. Ook zien we grote beweging tussen de verschillende vakantielanden met forse winnaars maar ook verliezers.
27/01/25
Lifetime Achievement voor Frank Oostdam
Frank Oostdam, voormalig directeur van ANVR, heeft op het Reisgala 2025 de Lifetime Achievement Award gekregen. Volgens de jury bekleedde hij jarenlang een sleutelpositie in de branche.
24/01/25
Exclusief voor leden
Eurostar boekt recordgroei in 2024 en heeft ambitieuze plannen
Eurostar heeft in 2024 een aanzienlijke groei gerealiseerd, met een stijging van +5% in het aantal passagiers vergeleken met 2023. Deze recordprestatie werd gedreven door een sterke vraag, vooral tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024. Eurostar gaat investeren in nieuwe treinen en gaat een strategisch partnership met SkyTeam.
23/01/25
easyJet voorziet sterke vraag naar vliegen en vakanties in 2025
easyJet heeft een goed eerste kwartaal achter de rug met meer passagiers in haar vliegtuigen en een sterke groeiverwachting voor easyJet Holidays.
23/01/25
ANVR waarschuwt consumenten voor Thomas Cook
De ANVR waarschuwt reizigers voor verzoeken van Thomas Cook Europe BV om boekingen over te zetten naar het Poolse bedrijf eSky.pl S.A.
10/01/25
TUI introduceert Lena, de AI Explorer die de wereld voor je ontdekt
Lena voegt zich bij het bestaande team van TUI influencers en content creaters om vakantiegangers sneller, actueler en relevanter te informeren.