Geplaatst op: 03-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Helpt de routekaart van het kabinet de vrijetijdssector uit de coronacrisis?

Helpt de routekaart van het kabinet de vrijetijdssector uit de coronacrisis?

Het Nederlandse kabinet heeft gisterenavond een routekaart gepresenteerd die onder andere de vrijetijdssector uit de coronacrisis moet helpen. Er gloort licht aan het eind van de tunnel maar dan moeten we wel van het huidige risiconiveau ‘zeer ernstig’ af. 

De routekaart gaat uit van vier risiconiveau’s: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. In de routekaart worden diverse indicatoren benoemd waarop we van niveau wisselen. Helaas is het onduidelijk bij welke waarden van niveau wordt gewisseld en of dat dan nationaal of regionaal is. Duidelijk is wel dat we nu voor het hele land in het risiconiveau ‘zeer ernstig’ zitten. Dat heeft voor diverse vormen van vrijetijdsbesteding grote gevolgen.

Reizen naar risicogebieden blijft heel lastig

Voor buitenlandse reizen geldt nu ‘reis niet, tenzij strikt noodzakelijk’. Voor alle andere niveau’s geldt dat reizigers bij vertrek met vliegtuig, boot, bus of trein uit een hoog risicogebied een PCR-test moeten overleggen die niet ouder is dan 72 uur en bovendien nog een sneltest moeten tonen die niet ouder is dan 4 uur. Bovendien moeten de reisadviezen van Buitenlandse Zaken worden gevolgd. Dat betekent dat reizen naar risicogebieden heel erg lastig blijft. 

Doorstroomlocaties: Open bij niveau ernstig

Positiever nieuws is er voor doorstroomlocaties. Zij mogen bij het eerstvolgende niveau ‘ernstig’ weer open. Wel met verplichte triage, reservering vooraf en een maximale capaciteit. Die regels blijven gelden bij alle andere lagere risiconiveau’s. 

Restaurants: Bij niveau ernstig weer open

Restaurants mogen bij het volgende risiconiveau weer open onder strenge voorwaarden. Ze moeten dan om 22:00u dicht en de laatste gasten om 21:00u ontvangen. Reservering, triage en placering is verplicht. Maximaal 4 personen per tafel en per shift mogen maximaal 30 personen worden toegelaten. Het aantal shifts is op twee per tafel per avond gesteld. Gasten moeten op afgesproken momenten in tijdslots aankomen, het zogenaamde cohorteren. Bij de twee laagste risiconiveau’s worden de maatregelen voor restaurants versoepeld naar meer personen aan een tafel en een hoger maximum aantal gasten. Reservering, triage en plagerig blijft.

Overige horeca: Pas bij niveau zorgelijk weer mogelijkheden

De overige horeca blijft op de twee hoogste risiconiveau’s gesloten. Pas bij het niveau ‘zorgelijk’ is opening met restricties weer aan de orde. Wel met een verplichte zitplaats en een maximum aantal personen binnen op 50 bij ‘zorgelijk’ en op 100 bij ‘waakzaam’. Voor de nachtclubs en discotheken blijft het scenario inktzwart. Zij blijven bij alle risiconiveau’s gesloten. 

Culturele instellingen en evenementen: duidelijke route

Bij het eerstvolgende risiconiveau ‘ernstig’ mogen culturele instellingen hun reguliere exploitatie weer openstellen. Wel met maximaal 30 personen per ruimte/zaal, een verplichte reservering, registratie, triage en placering. Bij de volgende risiconiveau’s (zorgelijk en waakzaam) zijn kleinere evenementen met maximaal 50 personen (zorgelijk) of 100 personen (waakzaam) personen weer mogelijk. Voor evenementenlocaties groter dan 2.000 m2 geldt dat zij onder voorwaarden kunnen worden uitgezonderd van de maxima. Bij het risiconiveau ‘waakzaam’ zijn buitenevenementen onder voorwaarden en met de eis dat afstand kan worden gehouden, weer mogelijk. 

Link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/02/02/routekaart-coronamaatregelen
Trefwoorden: corona, crisis, cultuur, attractieparken, evenementen, reisbranche, horeca

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.