Brugge investeert bijna 50 miljoen euro in artistieke hub
De Vlaamse Kunststad Brugge gaat een grote kunsthal in de stad bouwen en van het omliggende gebied een aangename verblijfsruimte maken. Met BRUSK zet Brugge in op innovatieve tentoonstellingen, inclusief hedendaagse mogelijkheden op het vlak van de presentaties. BRUSK en de omgevende museumsite worden geen plaats voor een vluchtig bezoek, maar een nieuwe creatieve, artistieke ‘hub’ in de stad; een plek waar verschillende kunstvormen tot volle bloei kunnen komen.
De collectie van de Brugse musea is ronduit indrukwekkend. Naast werken van de Vlaamse Primitieven omvat ze 86 Vlaamse topstukken en gezamenlijk meer dan 70.000 kunstobjecten. Om die collectie optimaal te ontsluiten en tentoonstellingen te organiseren zonder tijdelijk deuren te sluiten en kunstwerken op te bergen, bouwen de Stad Brugge en Musea Brugge een nieuwe museum- en kunstsite.
Het ontwerp
BRUSK komt op de Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum. In totaliteit gaat het om een site van 20.000m² die attractief en publiek toegankelijk zullen zijn. De twee tentoonstellingszalen worden één niveau opgetild en van elkaar gescheiden door een publiek doorwaadbare passage, zodat een heel open, transparant en toegankelijk gelijkvloers ontstaat.
BRUSK’s tentoonstellingszalen onderscheiden zich in het museale landschap sterk met enerzijds een natuurlijke lichtinval (uit het noorden, precies zoals het licht ook in het klassieke kunstenaarsatelier binnenvalt), en anderzijds de unieke hoogte van de ruimtes (die de historische herinnering van een kerk of kathedraal in zich heeft). BRUSK breekt zo met de trend van musea en museale ruimtes om natuurlijk licht te schuwen en bijna uitsluitend voor kunstmatig licht te kiezen.
De twee museale ruimtes krijgen een hoogte van 17,40 meter. Door deze hoogte kunnen ook uitzonderlijk grote kunstwerken (tot 15 meter hoog en tot 70 meter lang) worden getoond. Het gebouw manifesteert zich als een nieuw architecturaal baken, maar met zijn hellende dakvorm slaagt BRUSK er ook in om de historische skyline van Brugge te vrijwaren.
Masterplan museumsite
Naast de bouw van BRUSK, wordt ook het hart van de museumstad aangepakt en krijgt de volledige site een make-over door middel van een nieuw park, waarbij ook het Groeningemuseum een essentiële renovatie zal ondergaan. Ook het nieuwe ‘Musea Brugge Centrum voor Collectieonderzoek’ of de plek voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek krijgt een waardevolle plek. In totaal wordt 49 miljoen euro geïnvesteerd in het hele project waarvan 28,5 miljoen in BRUSK. In december 2024 is de oplevering voorzien.
Duurzaam en circulair
BRUSK zal na oplevering meer dan tweemaal energiezuiniger zijn dan de huidige BEN-norm. Zonne-energie wordt opgewekt via de bekleding van het gebouw, verwarming en passieve koeling gebeurt met energie uit de bodem. Dat levert een jaarlijkse CO2-besparing op van meer dan 200 ton CO2,eq t.o.v. ‘business as usual’. Het gebouw is daarnaast gereed voor een circulaire economie met demonteerbare, glazen gevel- en dakelementen via een kliksysteem en de keuze van bouwmaterialen.