Geplaatst op: 10-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

KHN presenteert horecaroutekaart voor verantwoorde heropening horeca

KHN presenteert horecaroutekaart voor verantwoorde heropening horeca
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

De Tweede Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de eigen routekaart van de horeca en een petitie voor meer steunmaatregelen en een snelle heropening in ontvangst genomen. 

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) startte de petitie in december omdat de situatie in de horeca kritiek is. Ondanks noodzakelijke verbeteringen dekt de overheidssteun bij lange na niet alle vaste lasten en ook het perspectief op heropening blijft vooralsnog uit. De petitie is sinds december ruim 86.000 keer ondertekend. De petitie werd samen aangeboden met de door KHN opgestelde routekaart Horeca route naar een verantwoorde opening. Aangezien de door het kabinet gepresenteerde routekaart voor de horeca te beperkend en niet werkbaar is, presenteert KHN een concreet alternatief voor de horeca.

KHN presenteert routekaart voor verantwoorde opening horeca

Vorige week presenteerde minister De Jonge een routekaart die laat zien welke versoepelingen er volgen als er minder besmettingen zijn. Volgens KHN is dit een volstrekt onacceptabel plan, dat niet werkzaam is voor de horeca. KHN heeft daarom de al eerder ontwikkelde slimme maatregelen vertaald naar de Horecaroute naar een verantwoorde opening. De concrete KHN invulling van de horecadelen van de overheidsroutekaart beschrijft stapsgewijs hoe de horeca veilig open kan; een werkbaar plan waarmee verantwoord ondernemen mogelijk wordt gemaakt.

Grootste verschil met de routekaart van het kabinet is dat eet- en drinkgelegenheden door KHN als 1 groep worden beschouwd en bij het eerstvolgende lagere dreigingsniveau met restricties open kunnen. Het kabinet wil dan alleen restaurants openen. In de plannen van KHN zijn er bij de drie laagste dreigingsniveau geen restricties voor terrassen en kunnen bij de twee laagste dreigingsniveaus de clubs en het nachtleven weer beperkt open. Verder introduceert KHN de norm van 5 gasten per 10m2 zodat grotere locaties ook meer gasten kunnen ontvangen.

Uitnodiging

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Wij hebben een concreet voorstel met weloverwogen invullingen voor een verantwoorde heropening van de horeca. De koffie staat bij ons online klaar voor overleg. We gaan er vanuit dat de motie van Dijkhoff wordt aangenomen - D66, CDA, CU, SGP en PVV steunen die motie immers -  en dat er binnenkort een gesprek met het kabinet komt.”


KHN voelt steun uit Tweede Kamer

Met de alternatieve horecaroutekaart wil KHN zowel Tweede Kamer als het het kabinet bewegen in overleg te treden over de routekaart met gesloten sectoren zoals de horeca. KHN voelt zich in ieder geval al gesteund door de vorige week ingediende motie van Klaas Dijkhoff; een motie die het kabinet oproept om de versoepelingruimte eerlijker te verdelen over de verschillende sectoren en daarover in overleg te treden met de getroffen sectoren. Voor de petitie en routekaart was veel aandacht in de Tweede Kamer. De Kamerleden Aartsen (VVD), Schonis (D66), Van Haga (FvD), Bruins (CU), Moorlag (PvdA) en Van der Lee (GroenLinks) waren aanwezig bij de online aanbieding en overhandiging.

Petitie: ‘Meer steun en snel heropening horeca’ groot succes

In de petitie die samen met de alternatieve routekaart voor de horeca is aangeboden, wordt de Tweede Kamer opgeroepen om de steunpakketten te verstevigen, maar vooral ook om concreet perspectief te bieden voor heropening van de horeca. De petitie is sinds begin december ruim 86.000 keer ondertekend. Sinds de start van de petitie zijn de steunpakketten aanzienlijk verbeterd, maar voortdurende waakzaamheid en bijsturing – ook op de route naar de heropening – is cruciaal.

Robèr Willemsen: "De steunpakketten zijn recent nog uitgebreid. Maar dat laat onverlet dat de overheidssteun bij lange na niet 100 procent van de lasten dekt. Het overgrote deel van de horeca is straks minimaal zeven maanden dicht geweest en sommige sectoren zijn sinds half maart überhaupt niet open geweest. Het is goed dat er vorige week meerdere moties door de Tweede Kamer zijn aangenomen die concreet aandacht vragen voor ondernemers die nog steeds buiten de boot vallen; iets waarvoor KHN blijft strijden. Daarnaast is blijvende aandacht voor de vraag of de steunmaatregelen voldoende zijn cruciaal. Dit hebben we gelukkig goed kunnen overbrengen aan de zes Kamerleden die onze petitie en routekaart vandaag in ontvangst hebben genomen.”

Link: https://cdn.khn.nl/media/Corona/Documenten/20210209_KHN21-25999_Corona-routekaart_v3.pdf
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, corona, crisis, herstel

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.