Ongekende krimp voor de horeca
Vorig jaar kromp de omzet van de horeca met 34% procent ten opzichte van 2019. Een ongekende krimp die het CBS niet eerder registreerde. Tijdens de kredietcrisis kromp de omzet in 2009 met 4,8%, toen het trieste record. De krimp kwam in het eerste kwartaal van 2020 na zeven jaar omzetgroei op een rij.
Slechtste kwartaal was het tweede toen, ten opzichte van dezelfde periode in 2019 een omzet verlies van 57% werd geleden. Maar ook het vierde kwartaal presteerde met -52% heel erg slecht. Beste kwartaal was nog het eerste met 10% omzetverlies en ook de zomer was met -12% nog relatief goed.
Logiesverstrekkers: -41%
Logiesverstrekkers zagen de omzet in 2020 met 41% dalen. Hotels kregen met een omzetdaling van 51% de grootste klappen te verduren. De krimp bij de overige logiesverstrekkers zoals de verblijfsrecreatie was met 13,1% een stuk kleiner.
Eet- en drinkgelegenheden: -31%
De omzet van eet- en drinkgelegenheden kromp, met 31%, minder hard dan die van de logiesverstrekkers. Fastfoodrestaurants hadden relatief het minste last van de coronamaatregelen. Hun omzet was 14% lager dan in 2019. Cafés en restaurants hebben in 2020 respectievelijk 42% en 35% minder omgezet dan een jaar eerder. Kantines en catering ten slotte verloren 36% omzet.