Gaat alle toegezegde 150 miljoen euro steun echt naar de culturele sector?
Gaat de 150 miljoen euro van ministerie OCW ook echt naar de culturele sector?
Onrust is ontstaan in de culturele sector dat niet de volledige toegezegde 150 miljoen euro steun daadwerkelijk in de sector blijft. De labeling van het geld is niet helder en dan mag een gemeente het geld ook op een andere manier besteden.
Van de 150 miljoen euro coronasteun die bedoeld is voor de culturele sector moet ook elke euro daar terechtkomen. Daar is nu twijfel over en dat komt naar buiten via de vakbond. Martin Kothman, bestuurder FNV Media & Cultuur: "De 150 miljoen is nu geoormerkt als algemeen geld en daardoor kunnen gemeenten het ‘vrij’ besteden. Als het ministerie het labelt als doeluitkering kan elke euro naar de culturele sector."
Uit onderzoek van Adviesbureau Berenschot blijkt dat het geld, dat gemeenten hebben ontvangen van het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, door hen ook voor andere doelen wordt gebruikt.
Administratieve problemen zijn geen excuus
De FNV vindt dat de 150 miljoen coronasteun voor de culturele sector onmiddellijk omgezet moet worden van een algemene uitkering naar een doeluitkering.
Kothman: "Minister Van Engelshoven heeft het bedrag geoormerkt als een algemene uitkering, om administratieve rompslomp bij de gemeenten te voorkomen. Maar administratieve problemen mogen geen excuus zijn. En al helemaal niet als het tot gevolg heeft dat het geld niet bij de werkenden in de culturele sector terechtkomt."
Perspectief is nodig
Het geld is hard nodig voor gemeentelijke cultuurinstellingen zoals musea, theaters, concertpodia, bibliotheken en de daar(voor) werkzame cultuurmakers en hun ondersteuners.
Kothman: "We moeten de culturele sector, die in feite al sinds maart 2020 op slot zit, overeind houden en zorgen dat ze deze zware coronatijd doorkomt. De reserves zijn echt uitgeput en mensen moeten weer perspectief krijgen om in de sector aan de slag te gaan en te blijven."