Horecamedewerkers veel meer besmet
Een forse tegenvaller voor de horeca. Juist op de dag dat ze actievoeren voor het openen van de terrassen komt de GGD West-Brabant met verontrustend nieuws in het AD. Horecamedewerkers hebben veel meer dan gemiddeld corona gehad. Dat blijkt uit een studie waar horecamedewerkers en kappers maandenlang zijn bevraagd en getest.
Het afgelopen jaar zijn 500 horecamedewerkers en kappers in West-Brabant om de drie maanden getest op antistoffen van het coronavirus. Van alle Nederlanders heeft naar schatting 15% corona doorgemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin. Uit het onderzoek van de GGD blijkt dat in oktober 2020 al 28,8% van de horecamedewerkers corona had doorgemaakt. Van hen had eenderde geen klachten gehad.
De GGD ziet diverse oorzaken voor de hoge besmettingscijfers. Ten eerste is de overdracht van het virus eenvoudiger in horecagelegenheden waar mensen zonder bescherming binnen zitten. Bovendien blijkt uit dit onderzoek dat horecamedewerkers tussen collega’s nauwelijks afstand hielden. Maar 10% zei die afstand te behouden. De onderzoekers adviseren bij heropening van de horeca strikt de richtlijnen te volgen.