Geplaatst op: 09-03-2021
Auteur: NRIT redactie

KHN: meer doen dan alleen terrassen openen

KHN reactie op persconferentie 8 maart

KHN: meer doen dan alleen terrassen openen
Onder strikte voorwaarden gaan mogelijk eind maart de terrassen open.

Er gloort wat hoop voor de door de coronacrisis zwaar getroffen horeca. De avondklok blijft tot en met 30 maart in stand. Wel heeft het kabinet aangegeven voorbereidingen te treffen voor mogelijke versoepelingen eind maart. Dan mogen misschien de terrassen open. De ondernemers willen meer.

Als de besmettingscijfers dalen, dan komt er mogelijk over drie weken wat meer ruimte en kunnen de terrassen onder voorwaarden weer open; een klein lichtpuntje, meldt brancheorganisatie KHN. 

In gesprek met het kabinet

De afgelopen week heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) meerdere gesprekken gevoerd met het kabinet over de voortgang van de heropening van de horeca. Op aandringen van KHN heeft het kabinet te kennen gegeven de horeca graag mee te nemen als oplossing en te willen kijken naar waar er versoepelingen mogelijk zijn. KHN heeft er op aangedrongen om verder te kijken dan alleen het openen van de terrassen; dit is slechts voor een klein deel van de horecaondernemers een verbetering.

Terrassen mogelijk open. Maar wat betekent dit voor de branche als geheel?

Het kabinet heeft het OMT vorige week om advies gevraagd onder welke omstandigheden de terrassen weer open kunnen. Als op 23 maart de IC- en ziekenhuisopnamen stabiel zijn en het lukt om het reproductiegetal onder de 1 te houden, dan ziet demissionair minister De Jonge weer ruimte voor het heropenen van de terrassen. Daar zit voor de sector het punt, dat reproductiegetal van 1 is nog niet bereikt. Dit kan dan waarschijnlijk per 31 maart onder strenge voorwaarden: maximaal aantal personen per terras, per tafel én met inachtneming van anderhalve meter afstand.

Robèr Willemsen: meer doen want er liggen gedegen plannen

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Met de lente in aantocht is het noodzakelijk dat de terrassen op 31 maart weer open kunnen; het is een eerste stap. Echter zijn wij van mening dat het eerder kan én moet. Het ontbeert het kabinet aan vertrouwen, terwijl er zeer gedegen plannen liggen. Naast versoepelingen voor de terrassen vinden wij écht dat er een breder deel van de horeca op een veilige en verantwoorde manier open móet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opening van de eet- en drinkgelegenheden in hotels voor de hotelgasten en de opening van restaurants en cafés onder voorwaarden volgens fase 1 van de KHN horecaroutekaart.”

Versoepelen met KHN routekaart

KHN blijft daarom vol inzetten op heropening volgens de KHN routekaart en aandringen op meer branchebrede versoepelingen, omdat dat veilig én verantwoord kan. Hotels, restaurants, cafés, dag horeca, cateraars, clubs & nightlife bedrijven en bedrijven die een belangrijke rol vervullen in leisure & toerisme kunnen niet wachten om hun gasten weer te verwelkomen. De komende periode blijft KHN in gesprek met het kabinet over hoe de horecaroutekaart onderdeel kan zijn van de oplossing in het proces richting het heropenen van de economie.

Trefwoorden: horeca, terras, corona, routekaart, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

23/01/25
Exclusief voor leden
Nederlandse Arq hotelgroep onthult groeiplannen
Wat begon met de aankoop van het Haagse Paleis Hotel in september, door Arq hotelgroep groeide eerder deze maand uit tot een collectie van twee met de aansluiting van Kloosterhotel de Soete Moeder in Den Bosch. De groei moet snel gaan, meldt de groep.
17/01/25
Tevredenheid bij organisatoren Vakantiebeurs en Horecava
De Vakantiebeurs heeft dit jaar ruim 71.000 bezoekers getrokken en 6.300 reisprofessionals bezochten de Travel Trade Days in de Utrechtse Jaarbeurs. In Amsterdam wis de Horecava 67.000 professionals te trekken.
15/01/25
Ruby Hotels zet Heeres in voor pr Nederlandse markt
Ruby Hotels, de Duitse hotelgroep die bekendstaat om haar Lean Luxury-concept, heeft Eline Heeres (S...
13/01/25
2024 lastig jaar horeca met volumedaling
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) keek bij de opening van vakbeurs Horecava terug op het horecajaar 2024 en de brancheorganisatie keek ook vooruit op 2025. Het bleek een lastig jaar met een lichte volumedaling in 2024.
08/01/25
Horeca van herstel naar crisis: aantal faillissementen piekt in 2025
De Nederlandse restaurantbranche dreigt in 2025 een recordaantal van 450 failissementen te bereiken, blijkt uit een analyse van ABN AMRO en Hotelschool The Hague.
31/12/24
Exclusief voor leden
Vakanties van Nederlanders in de kerst- en nieuwjaarsperiode: de feiten
Hoe gaan Nederlanders in de kerst- en nieuwjaarsperiode op vakantie? Waar gaan ze naar toe en met wie? Hamvraag is of we in meerderheid gaan skiën. Het CBS zocht dat uit.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.