Miljoenen fietsvakanties
In 2020 gingen 2,5 miljoen Nederlanders op fietsvakantie in eigen land. Bij elkaar goed voor 413 miljoen euro aan bestedingen. Ook tekent zich een verjonging van de doelgroep af. Zo blijkt uit Kerncijfers Fietsvakanties 2020-2021 van het Landelijk Fietsplatform.
Voor 52% van Nederlanders die in 2020 in Nederland op fietsvakantie zijn geweest, speelde corona een rol bij de keuze voor een vakantie in eigen land. Met een 8,2 als rapportcijfer werd ‘fietsen tijdens de vakantie’ hoog gewaardeerd. Hoogst scoorden de 'aantrekkelijkheid van de omgeving' en het 'aanbod aan fietsroutes'.
Fietsvakanties zijn te verdelen in fietsstandplaatsvakanties, waarbij meerdere fietstochten gemaakt worden vanaf één vast vakantieadres, en in fietstrektochten, waarbij men van overnachtingsadres naar overnachtingsadres fietst.
Groei aandeel jonge gezinnen bij fietsstandplaatsvakanties
In 2020 ondernamen 2,1 miljoen Nederlanders één of meer fietsstandplaatsvakanties in eigen land. Vooral het aandeel gezinnen met kinderen onder de 18 jaar steeg. Veel binnenlandse fietsstandplaatsvakanties gingen naar Gelderland (25%), Overijssel (14%) en Drenthe (12%). Een fietsstandplaatsvakantie duurt gemiddeld 3,4 dag.
Fietstrektochten smaken naar meer
In 2020 maakten 885.000 Nederlanders één of meer fietstrektochten in eigen land. Een derde (32%) daarvan had niet eerder een fietstrektocht in Nederland ondernomen en 11% deed dat eerder alleen in het buitenland. Maar liefst 60% van de trektochtfietsers wil in 2021 weer een trektocht in eigen land doen. Populairste provincies bij fietstrektochten zijn Gelderland (41%), Overijssel (29%), Utrecht (27%) en Drenthe (26%). Een gemiddelde fietstrektocht duurt 3,2 dagen.
Bestedingen
Nederlanders gaven in 2020 circa 413 miljoen euro uit aan fietsvakanties in eigen land: 271 miljoen aan fietsstandplaatsvakanties en 142 miljoen aan fietstrektochten. De trektochtfietser geeft met gemiddeld 52 euro per dag duidelijk meer uit dan de fietsstandplaatsvakantieganger (38 euro).
Gebruik LF-routes
LF-routes - voluit Langeafstand Fietsroutes - zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. In 2020 hebben circa 292.000 Nederlanders één of meerdere trektochten over een LF-route gemaakt. Deze routes worden vooral gebruikt door de trektochtfietsers die wat langer op pad gaan. De belangrijkste reden om voor een LF-route te kiezen, is het gemak van één route met doorgaande bewegwijzering.
Passend aanbod
De markt voor het meerdaags fietstoerisme groeit en de corona-epidemie versterkt deze groei. Uit onderzoek van het Duitse ADFC blijkt dat ook veel Duitsers zich oriënteren op meerdaagse fietstochten in Nederland. Het bieden van een passend routeaanbod is daarbij een must voor Nederland als Fietsland.
Plannen voor 2021
Zes op de tien (60%) Nederlanders die in 2020 een fietstrektocht in Nederland hebben ondernomen, is van plan dit in 2021 weer te doen en nog eens een derde is dit misschien van plan (34%). Slechts 6% geeft aan dit volgend jaar niet van plan te zijn.
De markt voor het meerdaags fietstoerisme groeit en de corona-epidemie versterkt deze groei. Uit onderzoek van het Duitse ADFC blijkt dat ook veel Duitsers zich oriënteren op meerdaagse fietstochten in Nederland. Het bieden van een passend routeaanbod is daarbij een must voor Nederland als Fietsland.