Geplaatst op: 12-03-2021
Auteur: Marc Gerlings

Gaat unieke surflocatie in Europa bij Rotterdam verloren?

Gaat unieke surflocatie in Europa bij Rotterdam verloren?
Watersportverbond wil surflocatie Maasvlakte 2 behouden.

Maasvlakte 2, een van de beste en populairste surfspots van Noordwest-Europa dreigt te verdwijnen door de plaatsing van een windmolenpark op het strand en in de vloedlijn. Het Watersportverbond heeft al een gesprek gehad met de wethouder maar dat levert nog geen voordeel op voor de vele surfers die deze parel jaarlijks bezoeken.

Onnodig, vindt het Watersportverbond de locatie voor de windmolens. De windmolens kunnen volgens het bestemmingsplan anders worden geplaatst. Hierdoor kan de watersport op de Maasvlakte 2 blijven bestaan.

Kiters hebben te horen gekregen dat het aanwijzingsbesluit voor Maasvlakte 2 geheel wordt ingetrokken per 2022. Daarmee zet het stadsbestuur een definitieve streep door deze sportlocatie van 'wereldformaat', zoals het Watersportverbond de locatie aanduidt.

Er blijkt tot nog toe geen politieke bereidheid om een aantal windturbines in het ontwerp van WindmolenPark Maasvlakte 2 aan te passen of 60 meter te verplaatsen. Dat zou genoeg zijn om de locatie te behouden voor de surfers. Een maand geleden besloot wethouder Arno Bonte het ontwerpbesluit WindmolenPark Maasvlakte 2, waarop meer dan 50 zienswijzen werden ingestuurd, zonder aanpassingen goed te keuren. 

Saillant detail,meldt het Watersportverbond: in september 2016 beloofde wethouder Vissers zwart-op-wit de sportlocatie voor de toekomst in z’n geheel te behouden, mede vanwege het unieke karakter van de golf.

De mooiste golf van Nederland

Het Watersportverbond over de oproep tot behoud: "Het zou doodzonde zijn als de mooiste golf van Nederland moet verdwijnen, terwijl een passende oplossing voor handen ligt. Deze surfspot trekt veel internationale sporters en recreanten. Het economisch- en recreatieve belang van Maasvlakte2 voor Rotterdam is groot."
Trefwoorden: sport, kust, golf, surfen, surfer, Maasvlakte, Rotterdam

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.