Geplaatst op: 15-03-2021
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2021-01

Nieuwe generatie vraagt ondersteuning duurzame vrijetijdsindustrie en creativiteit

Wanderlust blijft, innoveer in toerisme met een lage impact

Nieuwe generatie vraagt ondersteuning duurzame vrijetijdsindustrie en creativiteit

De verkiezingen staan voor de deur. In dit thema over de wensen vanuit de sectoren toerisme en recreatie bieden we ook ruimte aan de nieuwe generatie. Daarom interviewden we 5 studenten van de hogescholen Breda University of Applied Sciences (BUas) en Inholland, van de vestiging in Diemen. Hoe kijkt deze bevlogen generatie aan tegen de ontwikkelingen en waarin kan de politiek hen helpen.

Deze vijf studenten zitten allemaal in hun laatste jaar van de opleiding toerisme of leisure. Het is niet altijd makkelijk voor deze generatie om concrete wensen aan de politiek te formuleren. Met anderhalf uur interviewen komen er mooie perspectieven uit. Deze generatie zal de politiek maar ook het huidige werkveld inspireren. De studenten tonen een warm hart voor de combinatie gastvrijheidssector en een maatschappij waarmee het goed gaat.

Minister toerisme en vrije tijd?

De studenten van BUas zijn het ermee eens, er moet een minister van toerisme en vrije tijd komen. "De markt van in- en outbound reizigers is enorm. Het volume en de omzet in leisure is heel groot. De sector wil daarin gehoord worden en daarom moeten we meer investeren in deze sectoren. Een minister is daarbij nodig,” meldt Rick Bolsius. Frank van Boxtel valt hem bij en wijst op het grote belang van Schiphol. Frank trekt het breder en pakt het kerncijfer erbij dat ongeveer 1 op de 10 banen samenhangt met toerisme. Joël Pardaan vindt dan wel dat de minister het inbound toerisme moet koppelen aan het verbeteren van het aanbod in leisure in Nederland.

De studenten van Inholland zijn er niet zeker van dat een ministerpost vrijgemaakt moet worden voor deze sectoren. Zij zijn bezorgd over de krater die corona slaat en of bedrijven nog wel blijven bestaan. Beiden zijn vooral actief in evenementen en place making. Noor Mohamed vraagt vooral van de politiek ná de verkiezingen en de formatie om veel aandacht voor de sector. "In de laatste jaren is het gerealiseerd dat de politiek aandacht heeft voor de sector leisure. Blijf veel aandacht geven en we moeten er met elkaar voor zorgen dat onze mooie sector niet onder de radar blijft. Er is zoveel weggevallen aan evenementen, aan kansen voor ons in de stad (Amsterdam, red.). Floor Duinstra: "Evenementen en de uitgaansscene dat was de trots van Nederland en dat wordt maar voor lief genomen. De politiek heeft daar geen oog voor. Er is een link naar toerisme, die bijzondere omgeving trekt veel toeristen. Wat blijft er over? De leukste plekken vallen om. Het is allemaal een geldkwestie. Ik vraag van de politiek vooral een oplossing voor het geld zodat cultuur en evenementen blijven bestaan, zoals in de vorm van rentevrije leningen. Daarmee kan Den Haag de financiële klap klein maken. Zorg dat al die mooie plekken blijven bestaan, zorg voor geruststelling in de sector. Die radiostilte is verschrikkelijk en het duurt al een jaar. Ook voor de zorg helpt het als je de vrijetijdssector veel ruimte geeft omdat het goed is voor de mentale kant van de samenleving en dat wordt onderschat in de politiek.”

Inbound toerisme koppelen aan het verbeteren van het aanbod in leisure in Nederland

De twee studenten geloven in de creativiteit van de sector en dat snel weer nieuwe bedrijven en initiatieven opstaan na de pandemie. Floor wijst op een lokaal en regionaal beleidspunt. "Er is al veel weggevallen. Als de crisis voorbij is, wat doe je dan met die locaties en ruimte? Wijs de ruimte weer toe aan vrijetijd en recreatie. Die plekken geven een ziel aan een stad, niet een bank of een kantoor.”

Vernieuwend concept?

Wat als je deze studenten één miljoen euro geeft. Welke fraaie concepten werken zij dan uit? Dat vertelt de politiek ook waar de nieuwe generatie gevoelig voor is en wat deze jonge mensen willen bereiken. Er zit een groot verschil in tussen de studenten in Amsterdam en in het zuiden van het land.

Floor: "Daar gaan we evenementen mee opzetten om mensen blij te maken. Evenementen die goed doen voor de samenleving en daar hoort voor mij ook bij dat we de ontstane eenzaamheid aanpakken. We missen het gevoel van vrijheid en saamhorigheid en dat willen we weer terug.”

Noor heeft zich gespecialiseerd in place making en dat zie je terug in haar blik op innovatie. "Ik denk aan een speeltuin of speeltuinen voor volwassenen. Van workshops tot skatelessen, je kan er van alles leren en ervaren. Daar zie ik veel vraag naar. In feite heb ik dan genoeg aan een lege loods die je ombouwt en waar je veel kan organiseren. Daar kun je ook de ouderen bij betrekken want er was en is zoveel eenzaamheid bij ouderen. Er is een groot tekort in het aanbod voor volwassenen. Alles van dit soort plekken wordt opgezet voor kinderen en jongeren maar volwassenen worden vergeten.”

Het zou zonde zijn als nu veel recreatiebedrijven omvallen en mensen recreatie missen na de pandemie

De BUas studenten pakken meer bedenktijd om de vraag te beantwoorden. Het valt nog niet mee. Het gaat de duurzame kant op. Frank: "De sector innoveert veel maar ik vraag aan de overheid om de innovatie te supporten. Ik zie heel graag dat we de reputatie van het toerisme verbeteren en tegelijkertijd helpen om de CO2-uitstoot van de sector te verlagen. Juist met een miljoen kunnen we zorgen voor een beleid met een schone manier van toerisme. Dat liever dan dat we in beleid sturen op meer toeristen naar Nederland halen.” Rick is het met dit antwoord eens maar wil graag meer aandacht en budget vanuit de politiek voor onderzoek naar specifiek duurzame luchtvaart.

Joël ziet nog wel een praktische invulling voor het miljoen. "Zelf ben ik gecharmeerd van het concept eatertainment. Dineren en entertainement kan nog verder ontwikkelen. We zien dat de vraag er is in de grote steden. Het beste voorbeeld is Strijp S in Eindhoven waar dit concept goed bij past. Hoe de ontwikkeling eruit ziet is nog niet duidelijk maar dat willen we graag verder onderzoeken met dat miljoen.”

Kabinet moet prioriteiten stellen

Het blijkt in het interview met de volgende generatie professionals in de gastvrijheidseconomie lastig om voorbij de corona pandemie te kijken. Er komen wel oplossingen en perspectieven boven tafel waar politiek en de sector aan kunnen werken.

"De wanderlust blijft. Mensen willen reizen,” meldt Rick stellig. "Hoe ga je daar creatief op inspelen. De politieke focus is nodig op een duurzame ontwikkeling van toerisme in Nederland.”

Wijs de ruimte weer toe aan vrijetijd en recreatie

"Het volgende kabinet moet prioriteiten stellen. Het economisch vlak wordt niet meer onderschat in de politiek maar het behoud van toerisme wel. We moeten de uitstoot van de sector inperken en met oplossingen komen voor overtoerisme.

Joël ziet dat de positie van recreatie en leisure verschoven is. Lang is het als luxe gezien maar nu is het een basisproduct. Veel mensen gaan er door de pandemie bijna aan onderdoor. Recreatie is zo hard nodig op mentaal gebied. Het zou zonde zijn als nu veel recreatiebedrijven omvallen en mensen recreatie missen na de pandemie. "Let er als kabinet genoeg op dat er steun is. Het is belangrijk voor de maatschappij zelf en de bedrijven in de sector zijn creatief genoeg om de wensen in te vullen van de mensen.”

Op regionaal en lokaal niveau is er veel aandacht voor toerisme, recreatie en cultuur. Noor hoopt dat op landelijk niveau er straks geen afwachtende staatssecretaris of minister zit. "Ik heb een aantal verkiezingsprogramma’s snel gelezen voor 17 maart maar recreatie en de vrijetijdseconomie worden zo weinig belicht. Dat is jammer, daar mag het kabinet veel meer aandacht aan geven.”

Dit artikel komt uit de special over de verkiezingen uit R&T 1 van 2021.  Meer mooie verdieping nodig? Neem een abonnement.

Trefwoorden: beleid, landelijk beleid, tweede kamer, verkiezingen, ondernemen, toerisme, recreatie, vrije tijd

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

10/01/25
Shortlist kanshebbers wandelroute van 2025
Vijf routes in Nederland en België maken nog kans op de eretitel ‘Hicle Wandelroute van het Jaar 2025’. Tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, op zaterdag 1 maart, maakt de jury de winnaar bekend van deze verkiezing.
10/01/25
Wie wil de stalen dino van DierenPark Amersfoort?
DierenPark Amersfoort zoekt een nieuwe bestemming voor de metalen dino die sinds 2015 wordt tentoongesteld in het dierenpark.
10/01/25
ChaletsPlus schenkt kerstkaartenbudget aan Stichting Het Buitenhof
In plaats van kerstkaarten schenkt Chalets Plus het budget van de kerstkaarten aan Stichting Het Buitenhof.
10/01/25
TUI introduceert Lena, de AI Explorer die de wereld voor je ontdekt
Lena voegt zich bij het bestaande team van TUI influencers en content creaters om vakantiegangers sneller, actueler en relevanter te informeren.
10/01/25
Exclusief voor leden
Intercontinentale Nederlandse toerist kiest voor Azië
Zo rond van Vakantiebeurs publiceren diverse organisaties hun verwachtingen voor vakanties in 2025. Op nritmedia.nl gaf TUI de aftrap met haar zomervakantietrends, NBTC het haar Vakantie Sentiment Monitor en deed Sunweb onderzoek naar motieven en gedrag van Nederlandse vakantiegangers. ANWB sluit de week af met haar vakantieonderzoek.
09/01/25
Exclusief voor leden
56% vakantiegangers blij met vakantie zonder planning
Tijdens de Vakantiebeurs 2025 komt touroperator Sunweb met onderzoek naar motieven en gedrag voor en tijdens vakantie. Wat blijkt, "reizen is vaak een vlucht van de dagelijkse verantwoordelijkheden." Plus millennials voelen zich vaak schuldig over dat geluier tijdens vakantie.
08/01/25
Succesvol alumni-event Tourism Management
Op de Vakantiebeurs organiseerden de Management Tourism opleidingen van Inholland, NHL Stenden, Breda University en Saxion een druk bezocht alumni-event. Dit evenement bood een platform voor studenten, alumni en professionals om te netwerken en kennis te delen.
08/01/25
Reisbranche, verzekeraars en ministerie sluiten convenant voor crisisaanpak
De ANVR, het SGR, het Verbond van Verzekeraars en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben vandaag een nieuw convenant ondertekend. Dit convenant, het Bijzondere Bijstand bij Crisis in het Buitenland Convenant (BBC), zorgt voor een nog betere samenwerking tussen de overheid en private partijen om Nederlandse reizigers in het buitenland te beschermen, op te vangen en te repatrieren in geval van een crisis.

||| Agenda |||

27/01/25
27/01/25 t/m 27-01-25: Plant Powered Dinner Talk
Op maandag 27 januari 2025 vindt de allereerste Plant Powered Dinner Talk plaats bij resta...
29/01/25
29/01/25 t/m 02-02-25: Caravana
Van 29 januari t/m 2 februari 2025 is de WTC Expo in Leeuwarden het toneel van Caravana 20...
06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
11/03/25
11/03/25 t/m 11-03-25: Frysk Toerisme Festival
Op 11 maart keert het toonaangevende kongres voor toeristisch Friesland terug. Deze keer i...