Boomveren geven beschutting langs Fietspad van de toekomst
Boomveren testen op beschutting.
Er wordt weer een pilot op het Fietspad van de Toekomst getest, dat in de provincie Utrecht ligt. Sinds gister worden tien boomveren geplaatst op het fietspad langs de N225 in Remmerden, bij het bedrijventerrein. Deze geven deels beschutting tegen de wind en zon.
Boomveren zijn lichtgewicht bomen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie hangen waardoor ze ondanks hun beperkte omvang toch stabiel staan. Met Boomveren kunnen fietsers beschut fietsen op plekken waar normaal geen groen zou kunnen staan. De boomveren zijn begin april te bewonderen.
In 2020 is één "test-Boomveer” geplaatst. De boomkwekerij legt uit in dit filmpje wat de mogelijkheden zijn van boomveren.
Boomstroom
De boomkwekerij gaat daarnaast meten of de Boomveren stroom op kunnen wekken. Doordat de bomen niet met hun wortels in de grond staan en ruimte krijgen om te bewegen in de wind, kan de pendelbeweging die de boom maakt energie opleveren. In de pilot wordt getest hoe de stroom die de boom opwekt gebruikt kan worden om de Boomveer zelfvoorzienend te maken. En of in de toekomst die stroom zou kunnen worden gebruikt voor verlichting langs de fietspaden, of voor het opladen van elektrische fietsen. De pilot wordt gedurende twee jaar getest.
Vernieuwende ideeën
Om innovatieve ideeën op te halen over de toekomst van het fietspad én om met de regio in gesprek te gaan, schreef de provincie Utrecht de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’ uit. Met deze prijsvraag werden zowel bedrijven als particulieren opgeroepen om vernieuwende ideeën te bedenken die het fietsen aantrekkelijker maken. De Boomveer, bedacht door Boomkwekerij Ebben B.V. uit Cuijk, was één van de winnende ideeën van de prijsvraag Fietspad van de Toekomst. Ook de andere winnende ideeën worden uitgetest op het fietspad langs de N225 tussen Doorn en Leersum, zoals de Bliksemsnelle Baan.
Utrecht zoekt positie internationaal fietskennis- en innovatiecentrum
Er is bij bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden in de regio Utrecht veel expertise en innovatieve kennis over fietsen aanwezig. Door meer samen te werken en kennis uit te wisselen stimuleren we innovaties voor slim, duurzaam en veilig fietsen. Zo komt Utrecht steeds meer op de kaart als internationaal fietskennis- en innovatiecentrum.
Topics:Beleid, Dagrecreatie, Toerisme
Trefwoorden: fietsen, fietspad, boomveer, Utrecht, innovatie, recreatie, route, beleid