Geplaatst op: 09-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
Ton Vermeulen
Uitgever: NRIT

Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen

Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Dat meldt het CBS. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie ontvangen. Opmerkelijk is dat de reisbranche als zwaar getroffen sector, relatief weinig ondersteuning heeft aangevraagd. 

Horeca

De horeca ontving in totaal 2,8 miljard euro aan steun, 2 miljard euro aan ondersteuning voor loonkosten en een kleine 800 miljoen voor vaste lasten. Van alle sectoren kreeg de horeca de meeste steun voor vaste lasten. Binnen de horeca ging 72% van de steun naar eet- en drinkgelegenheden.

Reisbranche

De reisbranche ontving in totaal 330 miljoen euro aan ondersteuning waarvan het merendeel (292 miljoen euro) aan loonsteun. 

Cultuur, sport en recreatie

De sector cultuur, sport en recreatie ontving in totaal 1,1 miljard euro aan ondersteuning. Daarvan is het grootste deel loonkostenondersteuning (345 miljoen euro). Binnen deze sector ging de helft van de steun naar sport en recreatie.

Figuur 1: Aangevraagde steunmaatregelen naar deelsector van de vrijetijdseconomie, 2020
Steunmaatregelen2020
Bron: CBS

Reisbranche vraag relatief weinig steun

Zetten we de ondersteuning in perspectief van de bruto toegevoegde waarde van een sector dan blijkt dat met name de reisbranche heel weinig ondersteuning heeft aangevraagd. Slechts 5% van de bruto toegevoegde waarde is aan ondersteuning gevraagd. In de horeca is dat 18% en in cultuur, sport en recreatie 14%.

Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/14/17-6-miljard-euro-aan-loonkosten-en-vaste-lasten-vergoed-in-2020
Trefwoorden: beleid, horeca, reisbranche, sport, recreatie, cultuur, corona, crisis, steunmaatregelen, NOW, TVL

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriƫle commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.