Geplaatst op: 09-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
Ton Vermeulen
Uitgever: NRIT

Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen

Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Dat meldt het CBS. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie ontvangen. Opmerkelijk is dat de reisbranche als zwaar getroffen sector, relatief weinig ondersteuning heeft aangevraagd. 

Horeca

De horeca ontving in totaal 2,8 miljard euro aan steun, 2 miljard euro aan ondersteuning voor loonkosten en een kleine 800 miljoen voor vaste lasten. Van alle sectoren kreeg de horeca de meeste steun voor vaste lasten. Binnen de horeca ging 72% van de steun naar eet- en drinkgelegenheden.

Reisbranche

De reisbranche ontving in totaal 330 miljoen euro aan ondersteuning waarvan het merendeel (292 miljoen euro) aan loonsteun. 

Cultuur, sport en recreatie

De sector cultuur, sport en recreatie ontving in totaal 1,1 miljard euro aan ondersteuning. Daarvan is het grootste deel loonkostenondersteuning (345 miljoen euro). Binnen deze sector ging de helft van de steun naar sport en recreatie.

Figuur 1: Aangevraagde steunmaatregelen naar deelsector van de vrijetijdseconomie, 2020
Steunmaatregelen2020
Bron: CBS

Reisbranche vraag relatief weinig steun

Zetten we de ondersteuning in perspectief van de bruto toegevoegde waarde van een sector dan blijkt dat met name de reisbranche heel weinig ondersteuning heeft aangevraagd. Slechts 5% van de bruto toegevoegde waarde is aan ondersteuning gevraagd. In de horeca is dat 18% en in cultuur, sport en recreatie 14%.

Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/14/17-6-miljard-euro-aan-loonkosten-en-vaste-lasten-vergoed-in-2020
Trefwoorden: beleid, horeca, reisbranche, sport, recreatie, cultuur, corona, crisis, steunmaatregelen, NOW, TVL

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.