Klompenpad Rekken open
Het Reckense Markepad. Foto: SLG.
Het Reckense Markepad start in de buurtschap Oldenkotte op de Nederlands-Duitse grens. Het nieuwe Klompenpad is onder begeleiding van SLG en met medewerking van enthousiaste vrijwilligers, particuliere grondeigenaren, Belangenvereniging Rekken, de gemeente Berkelland, Staatsbosbeheer en Waterschap Rijn en IJssel tot stand gekomen. Het nieuwe Klompenpad maakt deel uit van een netwerk van Klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Het is het 132ste Klompenpad en het tweede Klompenpad in de gemeente Berkelland naast het Boereneschpad. De nieuwe wandelroute is mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, de gemeente Berkelland en de Nationale Postcode Loterij.
Klompenpaden worden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.
Twee startpunten
Het Reckense Markepad is gemarkeerd met rode klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar bij de twee startpunten Café-Restaurant Rotering en Fiets- en Kanoverhuur Ten Brinke, bij het opstappunt Snackbar ’t Kip/Café Kerkemeijer en bij de VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Dit is aangegeven op speciale welkomstborden bij de ingang van een terrein. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.Topics:Beleid, Dagrecreatie
Trefwoorden: klompenpad, wandelen, route