Geen sectorspecifieke hulp voor reisbranche
De reisbranche kan sectorspecifieke hulp van de Rijksoverheid wel op zijn buik schrijven. Dat is kort en goed de conclusie van een gesprek tussen de branche en staatssecretaris Mona Keijzer van EZK.
Aanleiding voor dit gesprek vormde een open brief van de reisbranche eind maart over de verlenging van de reisbeperkingen tot half mei. In de brief van de ANVR is verzocht om een gesprek over sectorspecifieke steun. Naast ANVR (Frank Oostdam en Walter Schut) werd ook door SGR (Erik Jan Reuver) deelgenomen.
Alle voorstellen afgewezen
Zowel het doortrekken van de annuleringskostenregeling naar het tweede kwartaal van 2021 als de gevraagde aanpassing van de TVL-regeling voor kleine reisorganisaties zijn door de staatssecretaris resoluut afgewezen. Ook het besteden van een eventuele onderbenutting van het Voucherfonds aan de branche kon niet op veel enthousiasme rekenen. De branche mag daar wel ideeën voor aanleveren maar strenge budgetregels van het ministerie van Financiën staan creatieve ideeën waarschijnlijk in de weg.
Door het kabinet wordt wel intensief gesproken over hulp aan de zwaar getroffen sectoren (detailhandel, reisbranche, horeca, evenementen). De moeilijke positie van de reisbranche is goed bekend bij haar en het kabinet en ook het gesprek met ANVR/SGR draagt daar aan bij. Zij is er echter vast van overtuigd dat de wereld er over 1-2 maanden echt anders uitziet, met (in ieder geval in Nederland) dalende besmettingen en een sterk stijgend aantal gevaccineerden die op reis willen en ook kunnen.
Teleurgesteld maar wel wijzer geworden
Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Het was goed de positie van de reisbranche weer op het netvlies van de staatssecretaris te brengen. Dat kunnen we niet vaak genoeg doen. De branche behoort nadrukkelijk tot de zwaarst getroffen sectoren. Ondanks onze hartstochtelijke pleidooien gaat het kabinet niet over tot specifieke hulp voor de reisbranche. Op dit punt zijn we 'sadder but wiser'. De reisbranche zal gebruik moeten maken van de algemene (generieke) steun welke door het kabinet wordt voorbereid. En we zullen ons natuurlijk blijven inspannen om ook in VNO/NCW-verband en binnen het platform Gastvrij Nederland continuering en waar mogelijk uitbreiding van de generieke steun (bijv. 100% NOW) tot eind van dit jaar te realiseren. Uiteraard gaan we met SGR nog wel een plan van aanpak maken wat betreft de naar 2021 doorgeschoven reizen die geannuleerd moeten worden. Ik wil echter op dit punt geen enkele valse hoop creëren".