Meer grote testevenementen: OMT bezorgd
Het Fieldlab Evenementen kan door met nog meer grootschaliger praktijktesten. Grootste evenementen zijn concerten met wel 10.000 bezoekers. Het OMT is niet heel erg blij met deze opschaling en spreekt haar zorgen uit over de timing, het totaal aantal events en de afstemming met de GGD’s.
Inmiddels is fase 1 afgerond en is er voldoende data verzameld. Tijdens de eerste fase zijn onderzoeken uitgevoerd naar gedrag, luchtkwaliteit en de inzet van preventieve maatregelen (mondmaskers, kuchschermen, temperatuurmeting, gedragsbeïnvloeding, etc.). Deze worden gecombineerd met medische data zodat een risicomodel kan worden gebouwd. . Dit model houdt rekening met de aantal contacten tussen personen, luchtkwaliteit, opzet van het evenement (aantal bezoekers, crowd-management, etc.), inzet van sneltesten/PCR-testen, prevalentie in Nederland (aantal besmette mensen) en de kans op overlijden en ziekenhuisopnamen op basis van de leeftijdsverdeling van de bezoekers.
Opschaling van de testen
In fase 2 wordt de stap gemaakt van de kleinschalige praktijktesten naar opschalingstesten. Hiermee kan via een beperkt aantal testen nagegaan worden of de set van preventieve maatregelen ook werkt bij grotere aantallen bezoekers. Er is hiervoor gekozen zodat meer inzicht wordt verkregen m.n. bij de inzet van crowd control (in- en uitstroom van bezoekers op locaties), logistiek en de inzet van sneltests. In mei wordt dit traject afgerond, zodat de resultaten tijdig kunnen worden ingezet voor de start van het zomerseizoen op 1 juli 2021.
OMT bezorgd
De events zullen volgens het OMT ondanks het testen en de voorzorgsmaatregelen leiden bij het verwachte aantal van in totaal 200.000 deelnemers tot een toename van het aantal besmettingen van naar schatting 0,6-1% aan het einde van de maand april, zogenaamde superspreading events niet meegenomen. Deze toename in besmettingen zal leiden tot een toename van de ziekenhuis- en IC-opnames. Het OMT zou liever minder testevenementen zien en zouden maximaal 10 goed geselecteerde evenementen voldoende moeten zijn.
De voorlopige lijst zoals die is gepubliceerd op rijksoverheid.nl:
- 27 maart - Outdoor actief/voetbalwedstrijd (WK Interland). Amsterdam (5.000 bezoekers)
- 15 april - Indoor popconcert (3FM awards). Utrecht (1.500 bezoekers)
- 24 april - Doorstroomlocatie (Efteling). Kaatsheuvel (8.000 bezoekers)
- 24 april - Outdoor concert (538). Breda (10.000 bezoekers)
- 1 mei - Concert (Startschot Gala). Oost Gelre (10.000 bezoekers)
- 7 mei - Indoor concert (BacktToLive). Den Bosch (3.500 bezoekers)
- 8 mei - Outdoor sportwedstrijd (Mudmasters). Haarlemmermeer (9.000 deelnemers)
- 14 mei - Indoor concert (Residentie Orkest in Zuiderstrand theater). Den Haag (1.000 bezoekers)
- 15 mei - Nachtclub (Clubs Amsterdam). Amsterdam (1.000 bezoekers)
- 16 mei - Sportwedstrijd/Marathon (vliegveld Twente). Enschede (5.000 deelnemers)
- 20 mei - Beurs (Summit). Utrecht (3.000 bezoekers)
- Ntb mei - Festival met overnachting (BackToLive Walibi). Biddinghuizen (9.000 bezoekers)
- 17-22 mei - TV/Muziekregistratie (Eurovisie Songfestival). Rotterdam (3.500 bezoekers per dag)