538 Oranjedag Festival: 1 miljoen aanmeldingen versus 340 duizend tegenstanders
Het Fieldlab experiment met een festival in Breda maakt de tweedeling in de maatschappij ten aanzien van strenge coronamaatregelen en de wens om meer vrijheden pijnlijk duidelijk. Waar de belangstelling voor het 538 Oranjedag Festival met 1 miljoen aanmeldingen overweldigend was, kan ook de petitie tegen het Fielslabexperiment met 342 duizend ondertekenaars (stand 19 april 11:22) op veel steun rekenen.
Zorg en horeca tegen
De petitie is gestart door arts Rogier Crolla van het Amphiaziekenhuis die het onverteerbaar vindt dat op steenworp afstand van zijn ziekenhuis -waar ruim 50 patiënten voor corona worden behandeld en de zorg deels is afgeschaald- 10.000 mensen bij elkaar komen. Ook de lokale afdeling van Horeca Nederland is op zijn zachts gezegd 'not amused’. Zij mogen nog geen tafeltje voor gasten buiten wegzetten maar in diezelfde stad kunnen wel 10.000 mensen 'ongebreideld' feestvieren. Een aanbod dat de plaatselijke horeca op het festivalterrein eten en drinken wilde verzorgen, werd door de organisatie afgewezen. En dat maakt het chagrijn er bij de Bredase horeca niet minder om.
Wel een nuttige test
Aan de andere kant is 538 Oranjedag Festival wel een nuttig experiment dat nog niet eerder op deze schaal is uitgevoerd. Bovendien wordt iedereen vooraf getest en gevolgd. Die kennis kan ons -bij een voortdurende pandemie waar we de maatschappij toch weer zullen moeten openen- ook veel brengen. Het Fieldlab Evenementen spreekt van een tweede fase met opschalingstesten met een hogere bezoekerscapaciteit. De onderzoeken zijn gericht op het testen van de voorwaarden waaronder veilig de 1,5 meter kan worden losgelaten in verschillende sectoren. De onderzoeken kennen als centrale vraag of de maatregelen, zoals die bij de eerdere pilots zijn ingevoerd en goed zijn gebleken, ook werken bij een verhoogde capaciteit.
Heel veel experimenten
Kritiek dat er wel erg veel experimenten en pilots worden uitgevoerd, ook die in het kader van Testen voor Toegang, voeden het idee dat een achterdeurtje is gevonden om, ondanks de restricties toch open te kunnen. Alles bij elkaar kunnen in april honderdduizenden mensen een locatie bezoeken die normaal gesproken gesloten is. Daarbij is de vraag gerechtvaardigd wat pilots bij maar liefst 90 monumenten, 51 musea, 108 theaters of 87 poppodia eigenlijk toevoegen aan de kennis over het verspreiden van het virus. Het feit dat er zomaar bijna een miljard euro overheidsgeld is gereserveerd voor de coronatesten om de pilots mogelijk te maken, helpt ook niet. Zeker in het licht van de discussies rond de beloning van zorgpersoneel.
En het 538-feest? Gaat dat nog door?
Rond het 538-feest in Breda is inmiddels een ware ping-pong wedstrijd tussen de rijksoverheid en het lokale bestuur ontstaan. Eerst wees burgemeester Depla naar Den Haag om eventueel de stekker uit het evenement te trekken maar het kabinet speelde de bal flegmatiek weer terug naar Breda met de mededeling dat zij verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van de evenementenvergunning. En daarmee moet de Bredase burgemeester, als hij dat al wil, op zoek naar gronden om de vergunning te weigeren. Verstoring van de openbare orde en een overlopen Eerste Hulp van het plaatselijke ziekenhuis zijn dan mogelijkheden. Alhoewel het verstrekken van dergelijke vergunningen de bevoegdheid van het college is, heeft waarschijnlijk de Bredase gemeenteraad het laatste woord. Die komen maandagavond bij elkaar waar Depla een pittig debat wacht. Ook omdat Omroep Brabant na eigen onderzoek vermoed dat Depla Breda zelf heeft aangemeld voor het experiment. Depla deed in de pers juist voorkomen dat de toewijzing hem heeft overvallen.