Geplaatst op: 29-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Europees Parlement stemt in met EU-Covid-19-certificaat

Europees Parlement stemt in met EU-Covid-19-certificaat

Het Europese Parlement heeft het licht op groen gezet voor de invoering van een EU-Covid-19-certificaat die het deze zomer mogelijk moet maken om weer binnen de Europese Unie te reizen. Er moeten nog wel wat hobbels worden genomen want de Europese Raad, de Commissie en het Parlement moeten nog 1 plan maken waar ze allemaal achter staan. Een belangrijke stap, vooral voor landen rond de Middellandse Zee waar toerisme heel belangrijk is voor de economie.

Het document, dat zowel een papieren of een digitaal formaat kan hebben, toont aan dat iemand is gevaccineerd tegen het coronavirus, in het bezit is van een recent negatief testresultaat, of recent is hersteld van een infectie met het virus. De COVID-19-certificaten zijn echter niet bedoeld als reisdocument en mogen ook geen voorwaarde worden om het recht op vrij verkeer uit te oefenen, aldus de Europarlementariërs.

Toegang tot gratis testen

Houders van een Europees COVID-19 certificaat zouden volgens het Parlement niet moeten worden onderworpen aan aanvullende reisbeperkingen zoals quarantaine, zelfisolatie of testen. De parlementsleden benadrukken ook, om discriminatie van niet-gevaccineerden te voorkomen en wegens economische redenen, dat EU-landen moeten zorgen voor universele, toegankelijke, tijdige en gratis testen. Het Parlement wil ervoor zorgen dat het EU-certificaat kan functioneren naast initiatieven die worden ontwikkeld door lidstaten; die zouden dan hetzelfde juridische kader moeten respecteren.

Lidstaten moeten vaccinatiebewijzen die zijn uitgegeven in een andere lidstaat accepteren, zolang het gaat om inenting met een vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik in de EU door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) (momenteel Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen), aldus de parlementsleden. Het is aan de lidstaten om te besluiten of zij ook vaccinatiebewijzen accepteren die zijn uitgegeven in andere lidstaten voor vaccins die aangemerkt zijn voor noodgebruik door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Waarborgen voor gegevensbescherming

De certificaten zullen worden gecontroleerd om fraude en namaak te voorkomen. Dit geldt ook voor de echtheid van de elektronische zegels in het document. Persoonlijke gegevens die vermeld staan in het certificaat mogen niet worden opgeslagen in de landen van bestemming en er zal geen centrale database komen op Europees niveau. De lijst van instanties die de gegevens zullen verwerken en ontvangen zal openbaar zijn, zodat burgers hun rechten in de Algemene Verordening Gegevensbescherming kunnen gebruiken.

Trefwoorden: toerisme, reizen, vakanties, corona, crisis

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.