Weinig animo voor Testen voor Toegang
De experimenten rond Testen voor Toegang zijn afgerond. In april werden ruim 450 locaties in de vrijetijdssector opengesteld. Er was op 230.000 bezoekers gerekend, het werden er uiteindelijk 140.000. De reacties uit de branche waren wisselend. Ook de testbereidheid bleek tegen te vallen. Er werden 300 besmette mensen opgespoord.
Voor Testen voor Toegang hebben zich 140.000 mensen laten testen. Van hen waren 300 mensen (0,2%) besmet en zij konden niet naar het voorgenomen uitje.
Sterk wisselende belangstelling
Niet alle aangekondigde testen gingen door en voor veel musea en monumenten was de belangstelling minimaal. Mensen vinden het testen niet opwegen tegen de voordelen van het bezoek. Zo verkocht het Nederlands Openluchtmuseum op een openstellingsdag maar 500 van 2.500 beschikbare kaartjes en wilden maar 17 mensen zich voor de twee openstellingsdagen van de Grote Kerk in Breda laten testen. Ook bij de attractieparken was het beeld wisselend. Zo verkocht Avonturenpark Hellendoorn niet alle kaarten en ging het testevenement bij de Efteling vanwege de lage belangstelling helemaal niet door. Aan de andere kant was de animo voor de Keukenhof, Holland Casino en diverse concerten weer overweldigend.
Minder dan de helft van de museumkaartjes verkocht
De musea hebben de cijfers al op een rijtje. Tijdens de pilot met sneltesten is van de 37.000 kaarten bijna de helft geboekt, namelijk 16.000 stuks. Dat meldt de Museumvereniging, die de pilot in opdracht van het ministerie van OCW realiseerde. Ook musea en de Museumvereniging zelf vinden dat musea veilig open kunnen met het coronaprotocol: er zijn geen besmettingen in musea gemeld. De Museumvereniging pleit daarom voor heropening van de musea zónder verplichte sneltest. Musea hebben vorig jaar, toen ze nog open waren, bewezen dat veilig bezoek zeer goed mogelijk is.
Testen voor Toegang geen oplossing voor veel aanbieders
Over het algemeen blijkt dat voor bijzondere, eenmalige evenementen mensen bereid zijn zich te laten testen. Voor uitstapjes die een andere keer ook kunnen, is er weinig animo. Veel aanbieders zien daarom meer in goede protocollen en een verminderde capaciteit dan testen voor toegang. Ook bezoekers staan niet te trappelen. Zo bleek uit een onderzoek van Ouwehands Dierenpark dat maar 20% van de bezoekers zich wil laten testen voor een dagje dierentuin.
Kabinet werkt nog aan wettelijke basis
Om Testen voor Toegang breder uit te rollen moet er een wettelijke grondslag komen. Die tijdelijke wet moet nog door beide Kamers worden behandeld. Met de wet krijgt de inzet van testbewijzen als voorwaarde van toegang een wettelijke basis.